Grafiek: Waar zitten de grootste bedrijven ter wereld

Wanneer ze worden gerangschikt naar opbrengsten, telt de VS bijna twee keer zoveel bedrijven die behoren tot de 500 grootste dan enig ander land, aldus het Amerikaanse zakenblad Fortune. Dit komt niet alleen door de bedrijfsomvang; de verhouding bedrijven tot mensen in de VS is ook opvallend, schrijft The Economist. Volgens Fortune heeft het land één bedrijf op elke 2,4 personen. Slechts een handjevol Europese economieën doet het beter. China is bezig de VS op de voet te volgen. In 2005 had China nog slechts 16 van de 500 grootste bedrijven. Dit jaar heeft het er meer dan Japan: ruim 73. In tegenstelling tot de VS, heeft de Chinese overheid een hand in de meeste van de grootste bedrijven.

Bron(nen):   The Economist      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Edward_II

    Grote bedrijven hebben niets met landen te maken. Ze opereren wereldwijd. De keuze voor waar ze op papier gevestigd zijn wordt enkel ingegeven door de voordelen die te behalen zijn uit (belasting)wetgeving.

    De enige conclusie die uit deze statistieken te behalen is, is dat de VS nog steeds financieel het aantrekkelijkst zijn voor veel bedrijven. Weinig milieuwetgeving, veel afschrijfposten en andere fiscale voordelen en vrijwel geen wettelijke bescherming voor de werknemers.

Reacties niet toegestaan