Waarom aardige mensen geen manager worden

Kennis en ervaring zijn natuurlijk belangrijk als je promotie wil maken in je bedrijf, maar er is nog een ander aspect dat een grote rol speelt in wie topmanager wordt en wie niet: je persoonlijkheid. Simpel gezegd: hoe onaardiger je bent, hoe groter je kansen om de top te bereiken. Dat blijkt uit onderzoek van Truity Psychometrics. Rationele, minder vriendelijke persoonlijkheden sturen vaker grote teams aan dan gevoelsmatig ingestelde, empathische mensen. Een andere studie ondersteunt deze bevindingen. Onderzoekers vroegen proefpersonen om potentiële kandidaten voor een managementpositie te beoordelen. De mensen die empathische eigenschappen lieten zien, werden minder vaak geschikt geacht voor een leidinggevende functie, zeker waar het mannen betrof. Psycholoog Art Markman denkt dat werknemers de voorkeur geven aan wat minder invoelende mensen als manager, omdat ze het waarderen als hun baas eerlijke feedback kan geven. Meer empathische mensen staan erom bekend dat ze moeite hebben met het geven van kritiek. Andere reden is dat minder zachtaardige mensen zich vaak sterker profileren op hun werk en op die manier meer kans hebben om een hogere status te bereiken. Uiteraard zijn de meest effectieve managers degenen, die bereid zijn om te leren van andere persoonlijkheidstypen en die hun managementstijl aanpassen aan hun werkomgeving en hun team.

Bron(nen):   Business Insider      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Managers worden duur betaald om bezuinigingen op personeel door te drukken en om van een afstand mensen aan te sturen en te controleren.
  Een neoliberale methode.
  Echte bedrijfsleiders voelen daar niets voor. Dat soort rendement biedt geen kwaliteit, maar wel geld voor de aandeelhouders.

 2. jantje

  Ooit aan een assessment meegedaan. Conclusie: Je moet psychopathische eigenschappen hebben.

  Managers zijn iets uit de 19e eeuw. Een modern bedrijf zou ze niet moeten hebben.

Reacties niet toegestaan