Nieuwe tijdbom: Stijging werkloze jongeren met een kleurtje is dramatisch

De stijging van de jeugdwerkloosheid onder Nederlandse jongeren met een achtergrond van buitenlandse ouders is in een jaar tijd van 22 naar 29 procent gestegen, meldt de NOS. Als deze trend zich voortzet zal het percentage in de buurt komen van die van de Zuid-Europese landen. De cijfers komen van het kennisinstituut Forum. Onder jongeren van Nederlandse origine ligt de werkloosheid op 10 procent. Redenen van de hoge werkloosheid zijn volgens Forum de flexibele arbeidscontracten en de uitsluiting van gekleurde jongeren op de arbeidsmarkt. De onbekendheid bij de allochtone jongeren van de Hollandse mores helpt hen ook niet. Een handdruk bij een ontmoeting en elkaar aankijken, het zijn waarden die bij de werkgevers hoog in het vaandel staan. Ze zijn van levensbelang voor de jongeren die nog veel te leren hebben. Werkgevers zouden volgens Forum de leermeester kunnen zijn voor de eerste stappen in de echte wereld.

Bron(nen):   NOS      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. PaulusJ

  Forum is een multicultureel centrum en zo objectief als een moslim in een vakens slachterij.
  Kijk naar “onderzoeken” uit het verleden.
  De genoemde oorzaak; flexibele arbeidscontracten en de uitsluiting van gekleurde jongeren” moet je lezen als: zonder enige basiscompetentie, opvoeding, coöperatieve instelling, collegialiteit, taalbeheersing, zonder goede sociale vaardigheden, gebrek aan opleiding, wilskracht, motivatie en doorzettingsvermogen.
  Je kan geen werkgever verwijten geen onopgevoede en onopgeleide klootzakkies met een grote bek en losse handjes aan te nemen.
  De eerste dagen van de proeftijd zijn al een eeuwigheid van 1e 2e en 3e kansen.
  En ik kan en mag dit zeggen als werkgever met ervaring hiermee.

 2. Templein

  Lekker makkelijk om de objectiviteit te betwisten.

  Het gaat in dit onderzoek vooral om Turkse en Marokkaanse vrouwen en om jongeren met een niet-westerse herkomst,.ook Surinaamse en Antilliaanse jongeren.
  Dat zijn dus de kwetsbare groepen, blijkens deze monitor.

  Voor zover mij bekend is, hebben hoogopgeleide jongeren met (hoogopgeleide) ouders van buitenlandse afkomst al steeds meer kansen op een goede carrière.

  Kritiek op de basiscompetentie van lageropgeleiden die u geeft, is waarschijnlijk wel relevant.

  Er zijn in Amerika en ook in Nederland goede ervaringen opgedaan met persoonlijke coaching door iemand van hetzelfde geslacht, decennia ouder en met een goede maatschappelijke positie. Eén of 2 keer per week een uurtje in gesprek, helpen met sollicitatiebrieven, met een sociaal plan voor de toekomst en met onze arbeidsmanieren wil goed helpen.
  Maar dan moeten er wel mensen bereid zijn (zelfde geslacht/> 20 jaar ouder/goede positie) om minstens een jaar te coachen.

 3. André Somers

  “Werkgevers zouden volgens Forum de leermeester kunnen zijn voor de eerste stappen in de echte wereld.”

  Nee, als je eenmaal aan het werk moet, dan ben je al in de “echte wereld”. Het lijkt me de verantwoordelijkheid van de ouders en de scholen om te zorgen dat die jongeren er klaar voor zijn. Een werkgever is geen sociale instelling. Je kan werkgevers niet kwalijk nemen dat ze als ze kunnen kiezen (en dat kunnen ze momenteel!), ze kiezen voor iemand die zich wel kan presenteren en die wel iets begrijpt van de (arbeids-) moraal.

 4. Dead Silence

  In het bedrijf waar ik werk, werken 71 nationaliteiten. Mensen met een goede opleiding en normbesef gaan, onafhankelijk van afkomst, heel goed met elkaar samen. Alleen is dit een uitzondering, want het artikel doelt natuurlijk op de omhooggevallen straatprinsjes, zonder eneige vorm van bagage. Wie wil die nu hebben? Juist, niemand.

 5. Pietje_Precies

  van de afdeling goochelen met getallen en goed spinnen.
  niet 29% van de allochtonen is werkeloos, maar 29% van de allochtoonse beroepsbevolking is werkeloos, wat erop neerkomt dat 10,5% van de allochtonen werkeloos is. Immers niet iedereen behoort tot de beroepsbevolking. Nog steeds 3x zo hoog als de autochtoon, maar net effe minder dramatisch dan hier gesteld wordt…..

 6. Edward_II

  Waarom kan zo’n racistische organisatie een heel land zomaar ongestraft discrimineren?

  Bedrijven kijken niet naar huidskleur of afkomst; ze kijken naar de geschiktheid van de persoon voor de baan, naar zaken als motivatie, betrokkenheid, communicatieve vaardigheden, sociale vaardigheden en kundigheid. Wie daaraan voldoet wordt graag aangenomen, ongeacht huidskleur of afkomst.

  Onder degenen die daardoor afvallen zitten inderdaad schrikbarend veel allochtone jongeren.
  Laat de racisten van Forum nu eens niet wijzen naar de bedrijven en “discriminatie, discriminatie!” roepen, maar de eigen gemeenschap van allochtone ouders aanspreken op hoe die hun kinderen verwaarlozen waardoor deze niet terecht kunnen op de arbeidsmarkt.

Reacties niet toegestaan