Europese beurzen dalen verder

De onrust rond Griekenland zorgde ook dinsdag voor rode koersborden op de Europese beurzen. In Amsterdam zakte de AEX daarbij naar het laagste punt sinds medio februari.

De AEX stond ruim een kwartier na de opening van de beurzen op Wall Street 1 procent in de min op 462,71 punten. Daarmee staat de hoofdgraadmeter van het Damrak bijna 10 procent onder het hoogste punt van 2015, dat eind april werd bereikt. De MidKap daalde 1 procent naar 689,77 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden 0,7 en 1 procent in. De Londense FTSE-index stond 0,3 procent in de min.

De eurolanden lieten dinsdag nogmaals weten dat Griekenland nu aan zet is. De Griekse regering zal met nieuwe, concrete voorstellen moeten komen voor een geloofwaardige toekomst van het land, zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem voorafgaand aan overleg van de eurogroep in Brussel.

AEX

In de AEX waren Unibail-Rodamco en Unilever de enige winnaars, met plusjes van 0,5 procent. De financiële bedrijven ING, NN, Delta Lloyd en Aegon stonden 1 tot 2 procent in de min.

KPN noteerde een min van 0,6 procent. De telecomaanbieder neemt de leverancier van onder meer clouddiensten IS Group over, zonder daarbij financiële details te melden.

MidKap

Sligro behoorde tot de sterkste stijgers in de MidKap met een plus van bijna 2 procent. Het groothandels- en supermarktconcern neemt het in Zoetermeer gevestigde CaterTech over. Ook Sligro gaf geen details over de financiën. Bij de kleinere fondsen boekte Nedap een plus van 0,2 procent na een adviesverhoging.

In Frankfurt wisten het Duitse televisiebedrijf ProSiebenSat.1 (plus 0,3 procent) en krantenuitgever Axel Springer (plus 3 procent) aan marktwaarde te winnen. Naar verluidt zouden de partijen onderhandelen over een fusie.

Euro

De Franse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Technip verloor in Parijs bijna 10 procent na de bekendmaking van een grote reorganisatie. Er komen in totaal 6000 banen te vervallen bij het bedrijf. Dat betekent dat grofweg een op de zes werknemers moet vertrekken. De vloot wordt ingekrompen van 36 naar 23 schepen.

De euro werd voor 1,0940 dollar verhandeld, tegen 1,1075 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte bijna 2 procent tot 51,58 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper en kostte 56,10 dollar per vat.