De Spaanse werkloosheid daalt, maar tegen welke prijs?

Spanje stevent dit jaar af op een groei van 3 procent en de werkloosheid bereikte eind juli het laagste niveau in 17 jaar. Mooie cijfers, maar het zijn de 'working poor' die de prijs betalen voor de strenge bezuinigingen en de opkrabbelende economie, schrijft zakenkrant Financial Times.

Ana Martin begeleidt werkzoekenden in Madrid. Ze zegt soms beschaamd te zijn over de arbeidsplaatsen die ze nog kan aanbieden. “Het is onmogelijk om van dat werk te leven,” getuigt ze. “Elke vacature heeft betrekking op tijdelijk werk en meestal gaat het dan nog om deeltijdbanen.”

De lonen zijn laag en de contracten tijdelijk blijkt ook uit de cijfers. Vorige maand werden in totaal 1,8 miljoen arbeidscontracten ondertekend, maar slechts 7 procent was voor onbepaalde duur. Een op de acht werknemers verdient het minimumloon of nog minder. Vóór de crisis ontving een op de twaalf werkenden het minimumloon.

“Werkende armen zijn nu een realiteit geworden in Spanje,” bevestigt Marcel Jansen, professor economie aan de universiteit van Madrid. “Bedrijven en werkgevers verschuiven de economische risico’s steeds meer naar hun werknemers en naar de staat.”

Bron(nen):   Express.be