Rijkste man ter wereld kapittelt Europa over aanpak crisis
'Europa probeert de crisis op te lossen met een aanpak die stamt uit de jaren '30.' Dat zegt Carlos Slim, de Mexicaanse multimiljardair en sinds kort mede-eigenaar van KPN. Volgens Slim heeft Europa gekozen voor 'een agressief monetair en fiscaal beleid' om de crisis te bestrijden. Maar het enige wat daarmee wordt bereikt is dat het einde van de crisis wordt uitgesteld. Hierdoor lopen tekorten en schulden op en de crisis slaat extra hard toe. Slim vindt dat Europa de werkloosheid moet aanpakken. Blind bezuinigen helpt niet, wel investeren, groei creëren en banen scheppen, aldus Slim.
NOS
Bron(nen):
Geleend geld uitgeven helpt ook niet. Dat was juist de oorzaak van de crisis. Hoe kan het versterken van gedrag dat de crisis veroorzaakte opeens de oplossing van de crisis worden?
Het gedrag dat de crisis veroorzaakte is met name zinloze consumptieve bestedingen. Er is een hoop lucht gepompt in de economie door bellenblazers, en de fictieve waardes zijn niet zinvol geinvesteerd in productieve krachten. Als dat zou was dan zou de crisis kleiner zijn.
Zolang er geen structurele bedreigingen zijn voor de economie (oorlog, grondstoffen/arbeids tekort, handelsbelemmeringen etc.) dan is een crisis vooral een zaak van vertrouwen. Economie is gestolde toekomstverwachting, niets meer. Geld is op zichzelf een schuldpapier, een I.O.U. Meer geld uitgeven kan dus werken, als het vertrouwen niet op is. Een goed plan kan vertrouwen geven, maar onze politici komen niet met plannen, alleen met het rode potlood en met wantrouwen. We hebben een F.D. Roosevelt nodig.
(in antwoord op kletsmajoor)