Europese beurzen fors omhoog

Economie
door anp
maandag, 05 oktober 2015 om 15:57
europese beurzen fors omhoog1444053617
De Europese aandelenbeurzen lieten maandagmiddag stevige winsten zien. De hoop dat de rente in de Verenigde Staten voorlopig niet zal worden verhoogd, zorgde voor optimisme onder beleggers. In Amsterdam profiteerde ArcelorMittal van een koopadvies en gaf TNT een winstwaarschuwing.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 3,6 procent hoger op 437,58 punten. De MidKap dikte 2,8 procent aan tot 641,54 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 3,8 procent vooruit.
TNT was de enige daler in de AEX met een min van 2,4 procent. De pakketvervoerder, die wordt overgenomen door het Amerikaanse FedEx, waarschuwde dat de kwartaalwinst flink lager zal uitvallen door de economische tegenwind in Brazilië, China en Australië.
ArcelorMittal
Sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen was ArcelorMittal (plus 6,9 procent). Citigroup schroefde zijn aanbeveling voor 's werelds grootste staalconcern op. Ook verzekeraar Delta Lloyd deed het goed met een koerswinst van 5 procent.
In de MidKap was Fagron de sterkste daler met een min van 11,4 procent. De Belgische toeleverancier aan apotheken leverde daarmee de winst van vrijdag weer in. Fagron liet voor het weekeinde weten te praten met partijen over een overname van het bedrijf.
Air France-KLM
Air France-KLM stond in de MidKap 0,7 procent lager. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie meldde dat bij de reorganisatie van Air France 2900 banen komen te vervallen.
In Frankfurt ging K+S ruim 24 procent onderuit, nadat de Canadese meststoffen- en zoutenproducent Potash het overnamebod op zijn Duitse branchegenoot introk. Glencore klom in Londen 15 procent. Handelaren wezen op overnamegeruchten rond het Brits-Zwitserse grondstoffenbedrijf, dat vorige week een wild koersverloop kende door ongerustheid over zijn schuldpositie.
De euro stond op 1,1208 dollar, tegen 1,1274 dollar bij het Europese slot vrijdag. De olieprijzen stegen meer dan 2 procent. Een vat Amerikaanse olie kostte 46,46 dollar en Brentolie werd verhandeld voor 49,19 dollar per vat.