Bijna nergens wordt zo weinig gewerkt als in Nederland

Druk, druk, druk. Maar zijn we dat ook? Vergeleken met bijna alle andere ontwikkelde landen niet. In sommige landen werken mensen gemiddeld jaarlijks meer dan 2000 uur. Zo niet hier: uwe halen amper de 1400 uur. En daarmee bungelen we bijna helemaal onder aan de lijst. Een van de verklaringen is overigens dat in Nederland meer dan in de meeste andere landen in deeltijd wordt gewerkt. Maar we doen iets goed: in lijstjes met de gelukkigste landen staat Nederland steevast in de top, en we werken weinig. Misschien is er een verband.150706-hours-worked-forum-chart

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Raymond de Greef

  Al dit soort onderzoeken zegt me niets ,ze hebben zeker in Nederland gekeken naar de uitkering trekkers en anders niet werkende ,ik ben ondernemer en doe veel zaken in het buitenland nou wij werkende Nederlanders doen het niet voor niets zo goed omdat we hard ,veel uren en efficiënt werken als ik in het buitenland om 7 uur wil beginnen met werken staan ze je aan te kijken of je niet goed in je hoofd bent,en hier geen lange lunches ,een broodje kaas onder het rijden naar de volgende klant dus stop met deze stemming makerij alsof wij werkend Nederland lui zijn,nee de lijst moet anders zijn werkende Nederlanders worden het meest kaal geplukt door onze overheid daar zijn we nummer 1 in.

  • johandevri

   pRECIES!! En in NL gooi je ook niet snel je zaak effe 3 uur tussen de middag dicht omdat je uiteten moet en nog een uiltlje moet knappen..! En kijk nou es effe naar landen zoals Spanje,Portugal,Griekenland etc…etc…etc… Dan snap je wat ik bedoel. Ja maar daar is het zo warm, hoor ik vaak…ik zeg Bullshit….in die landen hangen inmiddels ook al overal aircos…dus??

   (in antwoord op Raymond de Greef)
 2. Edwin

  Dit is zeker het gemiddelde incl. kinderen, bejaarden, ambtenaren en part time werkend Nederland. Dit zijn overigens wel de mensen die de ‘normale’ fulltime baan werknemer moet onderhouden, resulterend in een bijzonder demotiverend belastingklimaat.

  Ik werk bij een internationaal bedrijf en dit is absoluut niet hoe ik het ervaar. In vergelijking met mijn collega’s over de hele wereld maken we ongeveer even veel uren, maar wel krijgen wel een stuk meer gedaan in die uren, omdat er veel meer focus en efficiency is.

 3. Oh_Oh_SarCastro

  We werken de minste uren maar we staan steevast in de rijtjes van rijkste landen.
  Zo te zien doen we dus iets goed.

 4. IwanovKapotjeplov

  Nutteloos onderzoek. Het aantal uren dat er gewerkt wordt zegt vrij weinig. Het cijfer wat echt telt is de arbeidsproductiviteit en laat dit in Nederland nou heel hoog liggen.

 5. Pietje_Precies

  oh, oh oh, wat een dommig lijstje. Omdat veel mensen hier part-time werken (nagenoeg een Nederlandse uitvinding) gaat het gemiddeld aantal gewerkte uren per werkend persoon omlaag. Doe ook een staatje percentage met betaalde baan ernaast.

 6. Moos1

  Haha, moet wel lachten om iedereen die vindt dat het ”niet waar” is.
  Productiviteit is inderdaad niet meegenomen, maar dat zegt het lijstje toch ook niet.
  Grieken werken meer uren dan wij.
  (totdat ze kapot werden vergokt door neoliberaal.. daarna viel er weinig meer te werken)
  Het gaat gewoon om t aantal uren, meer niet.

 7. Motto

  Opvallend dat de meest ontwikkelde landen (op Slovenië na) onderaan het lijstje staan. Het gaat bij werken dan ook vaak niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit.

 8. al

  ergens aanwezig zijn is iets anders als hard werken en productief zijn

  anders zouden de grieken allang heel erg rijk zijn

 9. Birdy

  Productiviteit heeft meer te maken met de mate van automatisering en organisatie van werk dan hoe “hard” een werknemer werkt. In Mexico worden een betonvloer van een huis gestort met soms wel twintig mensen die cement mengen op straat en het in grote blikken naar boven dragen. In Nederland komt een cement wagen en pompt de zaak vol met slechts één persoon. Productiviteit zegt dus niets over hoe hard mensen werken en veel meer over hoeveel kapitaal voorhanden is om te automatiseren en arbeid te verminderen. Op papier heb je dan een super hoge arbeid productiviteit per werknemer omdat die werknemer achter een machine staat die het werk doet! Dan kun je jezelf op de borst kloppen dat je als land “hard” werkt maar de realiteit kan er wel eens heel anders uitzien..

Reacties niet toegestaan