Vermeend en Van der Ploeg: Voor onze rijkdom hebben we Europa nodig

Als Nederland werk en inkomen wil blijven genereren, dan hebben we Europa nodig. Dat stellen de economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg in De Financiële Telegraaf. De euro bestaat na het uitbreken van de schuldencrisis in 2008 nog steeds. Alle lidstaten en de meeste kiezers zijn voor de euro. De PVV is in Nederland de enige eurosceptische partij die ook de euro wil verruilen voor de gulden omdat dat dat kosten zou besparen. Integendeel, schrijven Vermeend en Van der Ploeg. ‘De steun aan de zwakke landen is inderdaad aanzienlijk, maar een schijntje in vergelijking met het gigantische verlies dat Nederland in de komende decennia zal lijden als het de EU zou verlaten.’ Vermeend en Van de Ploeg wijzen op het belang van de Nederlandse export. Daarvan gaat driekwart naar andere EU-landen, ook naar de zwakkere lidstaten. ‘Voor de Nederlandse economie is dat essentieel, omdat een uittreden uit de EU anders honderdduizenden banen zou kosten.’ De soevereine staten zouden volgens hen meer macht moeten overdragen aan de Unie. Tegelijkertijd moet dat wat de burgers het meest ergert, de Europese bureaucratie, geldverspilling en bemoeienis, daadkrachtig worden aangepakt. Lees het hele stuk hier

Bron(nen):   De Telegraaf      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Frits

  En alweer wordt er geen verschil gemaakt tussen de Euro en de Europese Unie. De EU is inderdaad nuttig en bevorderlijk voor de handel: geen belemmering in handel en verkeer. Maar daarvoor is de Euro niet nodig. Die is door zijn gebrek aan flexibiliteit een rem op verdere ontwikkeling. Bovendien kun je al die verschillende volkeren niet onder één noemer brengen. Gun iedereen zijn eigen wetgeving en economie en laat een gemeenschappelijke munt niet het spel bederven. Ik heb onlangs wat spullen gekocht in Engeland en Denemarken, zonder enige hinder van het feit dat ze daar hun eigen munt hebben. Wel in beide gevallen geen invoerrecht.

 2. kletsmajoor

  Ik begrijp niet hoe Van der Ploeg en Vermeend dit soort stellige beweringen durven te doen. Andere economen zeggen dat de huidige economische situatie ver buiten het geldigheidsgebied van economische modellen valt. Ik neem niet aan dat ze helderziend zijn dus dit verhaal kan niet meer zijn dan politiek wensdenken aangevuld met de gebruikelijke bangmakelrij.

 3. knier

  Volgens mij ligt Rotterdam na het verlaten van de EU nog steeds aan de monding van de Rijn,werden er voor de euro bestond ook al zaken gedaan en hoorde ik bij de invoering van de euro geen van de heren over de kosten van het vervangen van de gulden door de euro.
  trouwens,kunnen de heren nu eindelijk eens aantonen wat die EU/Euro ons nu letterlijk meer hebben opgebracht als de oude gulden en de EEG?
  Zal wel niet.

 4. Apex

  De 9 eeuwen handel met de wereld voordat de euro er was, de kracht van de niet euro Europese landen (Zwitserland, Denemarken, Zweden) tellen zeker niet volgens de heren.
  Dogma’s en doctrine’s belemmeren gezond verstand en pragmatisch denken.
  Ook bij deze heren.

 5. Bob Lagaaij

  De PVV neem ik niet serieus: Geert Wilders is een -overigens verrassend geslaagde – politieke handelsreiziger, op zoek naar aansprekende thema’s, zoals nu de terugkeer van de gulden. Maar de kritiekloze aanbidding van het ,,slagschip Europa” door Vermeend en Van der Ploeg en partijen als D66, de PvdA en Groen Links bevalt me evenmin. Beide heren kunnen toch moeilijk ontkennen dat de economische en financiele wanverhouding tussen – gemakshalve – Noord- en Zuid-Europa ons inmiddels vele procenten aan welvaart heeft gekost, terwijl het eind niet in zicht is?
  De EU als vrijhandelszone met – desnoods – e e n munt voor gelijkwaardige en gelijkaardige landen lijkt me in orde.
  Maar intussen zijn we beland in een bureaucratische doolhof met 27 commissarissen en 32000 ambtenaren. Trefwoord ,,Brussel” . Dat zich niet schaamt om zich tot in de kleinste details te bemoeien met ons dagelijks leven, ,,democratisch” gecontroleerd door een Europees parlement, waarvan we 27 (of zo) Nederlandse leden mogen kiezen en dat ook verder spot met het begrip ”parlement”. Maar daar horen we internationaal georienteerde Europeanen als Van der Ploeg en Vermeend nooit over. En toegegeven: dat is ook niet in hun belang.

 6. grasspriet

  ‘Alle lidstaten en de meeste burgers zijn voor de euro’

  Er was eens…….
  In welk sprookjesboek hebben de heren zitten lezen?

  De lidstaten durfden het niet eens aan om de burgers te laten kiezen. En dat was niet omdat ze zoveel vertrouwen hadden dat ze allemaal ‘voor’ zouden kiezen.
  En we weten allemaal dat in de landen waar wél een referendum is gehouden de bevolking overheersend ‘nee’ heeft gezegd.

  En dan in Ierland waar het volk een 2e móest stemmen en onder dwang ‘ja’ heeft gestemd, als we het moeten geloven tenminste.
  Want niet degene die stemt heeft de macht, maar degene die de stemmen telt vergeet dat niet.

 7. RonaldJohannes

  Wat een beklagenswaardige met zich zelf ingenomen gezichten. Bah. Zijn deze heren tegenwoordig een stelletje? Wel een zielig stelletje dan. Ach, een ieder die welingelicht is neemt deze argumenten allang niet serieus meet. Te zot voor woorden allemaal. De wetkelijkheid is dat we nu al jaren de ene crisis na de andere beleven. Het is gewoon een chronische depressie met dank al dit soort economen die echt niet meer kritisch denken. Sterker nog dest te slechter het gaat met de economie ( dankzij de euro en de foute reacties van de politiek daarop ) des te harder ze gaan roepen dat die euro zo weldadig is.
  Meeste mensen voor de euro???? Typisch een uitraak van deze waardeloze politici / economen. Ze zijjn het contact met de mensen kwijt. Ze geven met verkeerde bedoelingen een foute voorstelling van zaken. Ze bedoelen dat een meerderheid terecht niet EENZIJDIG afscheid wil nemen van de euro en dat hele M
  ISLUKTE EUROPESE PROJECT

 8. RonaldJohannes

  Echt van de pot gerukt zijn deze heren!!!!
  Wel een politieke unie maar geen bemoeizucht????
  Volgens gaat een politieke unie in de parktijk betekenen dat we niks meer te zeggen over wat in dit land gebeurt. Meer bemoeizucht bestaat er niet. Dit oeverloze gezwets hebben we echt niets aan.

 9. moderntimes5

  Vermeend de man van de afspraak met Gerrit vd Valk, 25 miljoen gulden laten betalen, na miljarden ontduiking.
  En dan voorzitter worden van de werkgevers

Reacties niet toegestaan