Brussel: 700 miljoen voor noodhulp migranten

Een noodpakket van 700 miljoen euro voor migranten in Europa moet een humanitaire ramp voorkomen. Voor dit jaar is 300 miljoen nodig en voor 2017 en 2018 elk 200 miljoen euro. Het geld is met name bedoeld voor die landen, zoals Griekenland en Slovenië, die de toestroom van vluchtelingen niet aankunnen.

De Europese Commissie stelde dit woensdag voor. EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire Hulp) hoopt dat de 28 lidstaten en het Europees Parlement er snel mee instemmen. ,,Alle instrumenten moeten worden ingezet om menselijk lijden binnen onze grenzen te voorkomen. Er is geen tijd te verliezen.''

Stylianides verwacht dat snel actie kan worden ondernomen. Vooral 12.000 tot 15.000 mensen in Griekenland hebben ,,zeer urgent'' hulp nodig aldus de commissaris.

Begroting

Het geld moet worden gevonden binnen de bestaande begroting. Brussel wil het niet weghalen uit de pot voor humanitaire steun voor landen buiten de EU.

Griekenland had eerder deze week om 470 miljoen euro gevraagd. Doordat buurland Macedonië en andere Balkanlanden maar mondjesmaat migranten binnenlaten, zijn duizenden mensen gestrand in Griekenland. Voor velen is nauwelijks voedsel, water, medicijnen of onderdak beschikbaar. Onder hen zijn veel kinderen en vrouwen.

Dreigende humanitaire ramp

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en het Rode Kruis sloegen dinsdag alarm over een dreigende humanitaire ramp in Griekenland. De Europese noodhulp wordt mede met hen gecoördineerd.

Nederland stuurt medische hulpposten, ambulances, tenten, generatoren, slaapzakken, dekens en laken naar Griekenland, zo werd eerder op de dag bekend.

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Fritzy666

  Er zijn goedkoper oplossingen te bedenken, die bovendien nog eens afschrikkend werken ook!

 2. Blargh

  kan niet op , dumpen die centen in de bodemloze put

 3. Jan Willem

  Dit wordt een humanitaire ramp voor Europa vrees ik.

 4. Ko Herent

  Half miljardje jongens waar heb je t over. De Europese loonslaven hoesten t we op.

  • Fritzy666

   Maar……..een druppel op de gloeiende plaat, denk ik maar zo…overal een ‘beetje’, maakt ook een hele grote berg!

   (in antwoord op Ko Herent)
 5. Burgermans

  En wederom krijgt de Heer Wilders gelijk. De asielindustrie verdient miljarden en de burger zit met de ellende en de kosten.

Reacties niet toegestaan