Miljardenclaim in Duitsland tegen Volkswagen

Een groep van in totaal 278 institutionele beleggers heeft bij de rechtbank in Braunschweig een claim van 3,3 miljard euro ingediend tegen Volkswagen. Zij vinden dat de autobouwer in gebreke is gebleven bij de informatieverstrekking rondom het dieselschandaal.

De groep bestaat uit eisers uit onder meer Duitsland, Nederland, Australië, Oostenrijk, Canada en de Verenigde Staten. Het is de grootste claim die tot nu toe in Duitsland tegen het concern ingediend is. Op 18 september vorig jaar werd bekend dat Volkswagen gesjoemeld heeft met de uitstootwaarden van miljoenen dieselauto's. Het aandeel Volkswagen ging daarna op de beurs hard onderuit.

Het bedrijf heeft formeel al laten weten de financiële markten op een behoorlijke wijze heeft geïnformeerd inzake de dieselaffaire. Die verdediging werd begin maart al ingeleverd bij de rechtbank in Braunschweig. De concretisering van de claim maandag is onder meer het gevolg van het ,,hardnekkig'' weigeren van Volkswagen om schikkingsgesprekken aan te gaan, aldus advocaat Andreas Tilp.

Een woordvoerder van Volkswagen kon nog niet direct reageren, omdat hij nog niet van de claim op de hoogte was. Ook in de Verenigde Staten lopen verschillende zaken.