IMF: Britse economie zal afglijden bij Brexit

De Britse economie wacht een periode van verhoogde onzekerheid, mocht het land besluiten uit de Europese Unie te stappen. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werkt een 'Brexit' onrust op de financiële markten in de hand en zet het de Britse productie onder druk.

Het IMF schetst een situatie waarin de Britse economie vervalt in een door zichzelf veroorzaakte ,,cyclus van zwakkere economisch groei". Een plotselinge stop in investeringen in belangrijke sectoren van de economie zoals commercieel vastgoed en financiën, kan daarbij het tekort op de lopende rekening van Groot-Brittannië verergeren.

Donderdag waarschuwde de Britse centrale bank al dat de onzekerheid rond het referendum over een Brexit bedrijven terughoudend maakt met hun investeringen, wat ook weer doorweegt op de economische groei. De Bank of England gaf daarbij geen gedetailleerde prognoses af over de impact van een Brexit. Wel werd voor een recessie gewaarschuwd.

In een toelichting gaf IMF-topvrouw Christine Lagarde aan dat een Brexit de Britse economie zeer zou schaden. ,,De gevolgen zullen erg, zo niet heel erg zijn. Daarbij zie ik geen enkel positief effect." Ook denkt ze dat de renteniveau's in rap tempo omhoog zullen gaan.

Het IMF komt in juni met prognoses naar buiten over de impact van een Brexit. Het referendum waarbij de Britten stemmen over hun toekomst in de EU is op 23 juni.