‘Iedereen is ineens optimistisch over de euro’

Het invloedrijke tijdschrift The Economist is ineens optimistischer over de toekomst van de euro. Maanden was het kommer en kwel. Maar na afgelopen week is er, vindt The Economist,  reden om er zonniger tegenaan te kijken. De 'pro-Europese' uitslag van de Nederlandse verkiezingen speelt  daarbij een rol. The Economist zegt:
 • De uitslag in Nederland was verbazend
 • Ondanks de agressieve anti-Europa campagne van de PVV gingen de kiezers naar centrum-partijen
 • We hoeven niet meer bang te zijn dat de Nederlanders zich echt tegen Europa keren
 • Maar er blijft een gevaar: Nederland en andere landen zouden in een referendum waarschijnlijk tegen politieke integratie van de EU stemmen
 • Ook van groot belang: Het Duitse Constitutionele Hof deed een uitspraak ten gunste van de toekomst van de Euro. Een negatieve uitspraak was mogelijk fataal geweest voor de Euro.
 • De ECB koopt schulden op van probleemlanden. Dat geeft meer vertrouwen.
Twee redacteuren van The Economist praten over  Nederland en de euro:

Bron(nen):   DailyFx      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. joepdekat

  Het Duitse Hof heeft een begrenzing ingesteld van 190 miljard. Geen verhoging zonder instemming van de Duitse vertegenwoordiger en de Bundestag. Het ESM mag geen banklicentie worden verleend. (Volgens mij is dat ook niet nodig om andere geldbronnen aan te boren) De Bundestag moet het ESM kunnen controleren. Het ESM mag niet bij de ECB lenen. De ECB mag geen staatsobligaties opkopen van behoeftige landen omdat dit het verbod op monetaire financiering zou overschrijden.(besluit van de ECB van 6 sept 2012 moet worden teruggedraaid) Daarbij kan een eenzijdige opzegging van het verdrag mogelijk zijn indien omstandigheden veranderen die bij het sluiten van de overeenkomst relevant waren.

 2. Willem Brouwer

  Het gros van de Nederlanders heeft niet door wat ze gedaan hebben, alleen gaan ze straks nog meer zeuren over het feit dat er weer bezuinigd moet worden.

 3. Vogelbeest

  Ik heb niets tegen politiek integratie als Duitsland, een van de Scandinavische landen of Tsjechië de leiding krijgt, maar helaas maken de knoflooklanden ook kans om de baas te worden. We weten inmiddels allemaal wat dat voor resultaten geeft.

  • Apex

   Duitsland en NL waren ook prominent de roergangers van de ECB.
   Alle landen met keiharde afspraken gebonden aan begrotings discipline en fiscale afspraken.
   Tot een eerste scheet dwars ging zitten.
   Alles in no time overboord en de stemmenverhouding in de ECB 17-1. Want zelfs Finland en NL stemden mee. Één eenzame Duitser bleef over.
   Dus bewezen is reeds dat men zich nooit aan de afspraken houd en de knoflooklanden allang hebben overgenomen.
   Elke cm meer Europese éénwording is met onbetrouwbare, leugenachtige partners die alles, alles weg zullen halen bij hun rijkere buren.
   Next stop onze pensioenpotten, wooncorporatiegelden, spaartegoeden en aardgasbaten.
   Tot we net zo arm zijn als Griekenland en Spanje.
   Dat is namelijk solidariteit. Het samen naar de verdoemenis gaan.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Paul m van Dam

    Interessante conclusie. Inderdaad is er een permanente geldstroom van noord naar zuid, eerst in de vorm van onverantwoorde leningen en nu dat niet meer mogelijk is met permanente noodfondsen die niet verantwoord behoeven te worden.

    We verschillen alleen van mening dat de politici van de zuidelijke landen op slinkse wijze de geldstroom op gang houden en gijzelen. Niet dat ze niet slinks zijn maar ik denk dat er goede redenen zijn dat het juist de noordelijke politici deze crisis in standhouden maar ook hebben “ontworpen”. De Euro-crisis is een “crisis by design” en daar zijn de zuidelijke landen niet voor verantwoordelijk te stellen.

    Er is gewoon heel veel geld weg. Weggeschonken aan landen die het op voorhand nooit terug konden betalen. De noordelijke landen doen net of ze het geld nog bezitten. Een bedrijf zou het gewoon in een keer afschrijven maar hier kan en durft men dat niet. De vraag is eigenlijk wie schulden in eigenlijke zin heeft gemaakt.

    Maar het beeld dringt zich op dat de zuidelijke politici slinkse wegen zoeken. Ze moeten ook meer hun best doen om hun volk rustig te houden en dat lukt steeds minder. Immers burgers in zuidelijke landen worden direct in hun bestaansrecht bedreigt. Hier dreigt voorlopig alleen armoede voor niet-werkenden om de EU-droom te kunnen blijven financieren.

    (in antwoord op Apex)
 4. grasspriet

  Niet de stemmer maar de stemteller heeft de macht.
  Mij zegt de uitslag van de verkiezingen helemaal niets. Ik stem zelf ook al jaren niet meer omdat het geen fuck uitmaakt wie z’n dure achterend op het pluche nestelt.

  Ik hou mijn stem liever ipv dat ik het weggeef aan iemand die vervolgens nooit meer naar me luistert.

  Ben ook erg sceptisch over de positieve berichten over dat iedereen opeens blij zou zijn met de euro en/of politieke integratie van EU landen.
  Daar kunnen we snel achterkomen maar op één of andere manier durven politici dát dan weer niet aan.
  Vraag me af waarom niet.

 5. ESMyesPlease

  Het is vreemd dat na 5 minuten de uitslag al bekend was en dat na een dag al de formatie begon na maandenlang traineren dat het een zooitje zou worden en dat het wel eens lang kon duren.

  Is er kontrole op fraude geweest ?
  Neen
  Is er ooit iemand op de gedachte gekomen dat er iets onrechtmatigs is gebeurd ?
  Neen.
  Het is allemaal wel soepeltjes gegaan, hè ?
  De partijen die tegen elkaar leken zijn elkaar in open armen gevallen.
  Ze stonden te popelen om te beginnen.

  Niet stemmers hoeven niet te klagen.
  En als je partij er niet in is gekomen ook niet. 😉
  Nee, MenS is er niet ingekomen.
  Dat wist ik wel.
  Ze waren niet helemaal tegen de EU meer, want we moeten wel realistisch blijven.
  Helemaal anti was kolder.
  Toen Marijnissen nog tegen was heb ik SP gestemd.
  Daarna niet meer. 😉
  Toen was het te laat.

  De kop is ook misleidend.
  Sommige mensen hebben al geaccepteerd dat het zo is en dat hun partij gewonnen heeft is niet ideaal, maar toch wel wenselijk.
  Paars+ maakt het karwei af waar ze mee zijn begonnen.

  Het kollektief heeft gewonnen.
  De Nieuwe Wereld Orde is al niet meer te stoppen.
  Echter zal deze van korte duur zijn.
  Deze zal waarschijnlijk inderdaad op Romeinse diktatuur gebaseerd zijn.

  En nu weer wachten op werkweken van 70 uur. 😉

 6. kletsmajoor

  De buitenlandse pers mist wel vaker de nuances in andere landen. Omdat het extreme anti-europa sentiment naar de achtergrond is verdwenen concluderen ze dat Nederland pro-euroa zou zijn. Maar het ontgaat ze dat per saldo Nederland een stuk euro-sceptischer is geworden omdat de VVD flink naar de sceptische kant is verschoven. Zelfs de PvdA is een stuk kritischer op Europa dan enkele jaren geleden.

 7. meneerjansen

  Zijn de verloren GEERT jaren toch nog ergens goed voor geweest… hulde!

 8. Vic Diederen

  Verkiezingsuitslag pro-Europa? Keep dreaming! Eerder dit: http://slopendezaken.wordpress.com/2012/09/13/de-angst-regeert/

 9. Gerardus Molema

  Of NL maar ook onze oosterburen zich tegen Europa zal keren zal nog wel blijken als de bezuinigingen in al zijn omvang zullen toeslaan terwijl de ESM pot gevuld moet worden en vooral blijven. De ECB heeft net als de FED de geldpers aangezet terwijl de inflatie nu al hoger is dan uw spaarrente. Die pers gaat ook alleen maar draaien als Spanje pottenkijkers in hun portemonee toelaten en de opgelegde bezuinigingen ook daadwerkelijk worden doorgevoerd. En men loopt daar al op het tandvlees. De Grieken willen er 2 jaar bij en uit niets blijkt dat die landen er ooit weer bovenop komen tenzij men er olie, gas of andere grondstoffen vind. Onze rijkdom door de euro komt voornamelijk voort uit het op de pof leven van oa Zuid Europese landen waaraan nu voorgoed een einde is gekomen. Onze economie als doorvoerland is afhankelijk van de consumptie in de rest van de EU en die consumptie zal aanmerkelijk minder worden door de bezuinigingen. Voor de komst van de euro was daar het geld al amper wat waard en dat zegt iets over de economie en diens organisatie destijds. Voor honderd gulden had je een tas vol peseta’s, drachmes, franks of lires. Dus vanwaar dat optimisme?

Reacties niet toegestaan