Waarom je voor één supermarkt moet kiezen

De meeste consumenten halen hun boodschappen bij meerdere supermarkten. Daarmee willen ze geld besparen. Maar volgens NWO-onderzoeker en econoom Mark Vroegrijk is het juist zo dat je meer uitgeeft als je naar meerdere supermarkten gaat. Dit komt wellicht door de extra reclame en aanbiedingen waaraan je wordt blootgesteld bij een bezoek aan meerdere supermarkten. Op die manier bespaar je wel op aparte producten, maar neemt het totaalbedrag alsnog toe doordat je meer producten koopt. Wil je besparen op de totale uitgaven aan boodschappen, kun je dus beter voor één supermarkt kiezen. Deze conclusie vloeit voort uit een analyse van het uitgavepatroon van 6000 huishoudens. Hierbij werd vooral gekeken naar de uitgaven die huishoudens doen bij de grotere supermarkten (Albert Heijn, C1000, Dirk, Jumbo, Plus, Aldi en Lidl). Ook werd een onderscheid gemaakt tussen ‘hard-discounters’ (lage prijzen, beperkt assortiment, zoals Aldi en Lidl) en ‘traditionele’ supermarkten (hogere prijzen, uitgebreid assortiment). Uit deze analyse kwam naar voren dat het voor een traditionele supermarkt juist positief is als er zich een hard-discounter in de buurt bevindt. De traditionele supermarkt biedt namelijk een aanvulling op het assortiment van de hard-discounter, waardoor klanten alsnog naar de traditionele winkel gaan. Voor een traditionele supermarkt is het negatief als de hard-discounter zich op een iets verdere afstand bevindt. Dit komt doordat consumenten dan geen zin hebben om nog extra te reizen naar de traditionele supermarkt.

Bron(nen):   NWO      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Jannie Ooms

    Maar dan toch niet naar Albert Heyn, die de boeren een dubbeltje geeft voor hun paprika’s en ze voor 99 cent in de schappen legt. En daar willen ze dus weer 2% vanaf halen? Wij Nederlanders willen best een koopje hoor, maar niet als we daarvoor een ander het vel over de neus moeten halen. Toch?

  2. grasspriet

    Je kunt beter je gezondheid sparen ipv je geld en helemaal niets in de supermarkt kopen, behalve pleepapier dan misschien.

    Ga naar de natuurwinkel waar je voeding zonder chemische toevoegingen, pesticiden en kunstmest kunt kopen.
    Beter nog, leg zelf een klein tuintje aan. Bespaart transport en verser kun je het niet krijgen.

Reacties niet toegestaan