‘De berg aan nieuwe maatregelen dreigt de woningmarkt diep in de afgrond te duwen’

De Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft een brandbrief geschreven aan informateurs Bos en Kamp. De VEH voorspelt een ramp als de plannen die er liggen doorgaan. Er staan nu drie maatregelen op stapel die elkaar versterken:  het verplicht annuïtair aflossen, het betalen voor hypotheekadvies en de versobering van de Nationale Hypotheek Garantie. 'De berg aan nieuwe maatregelen dreigt de woningmarkt vanaf volgend jaar diep de afgrond in te duwen', voorspelt de vereniging. De VEH komt ook met suggesties, meldt persbureau Novum. Winstmarges op hypotheken moeten gemaximaliseerd worden, zodat de maandlasten omlaag gaan. Concurrentie op de hypotheekmarkt moet bevorderd worden, onder meer door banken met staatssteun weer te laten prijsvechten. Dat is nu verboden door de Europese Commissie.  

Bron(nen):   De Telegraaf  NRC    

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Betweter

  Wat verbazingwekkend 🙂
  De VEH wil graag de voorwaarden zo aanpassen dat men zich tot aan hun nek in de schulden kan steken. Vooral de starters zullen dan de dupe zijn, omdat de VEH wil dat die veel kunnen lenen om een huis voor een veel te hoog bedrag aan te schaffen. Die doen er verstandig aan om lekker te wachten met kopen totdat ze een huis kunnen kopen wat bij hun inkomen past. Dus niet een starters woninkje voor een bedrag wat men in 30 jaar niet eens kan afbetalen.
  De prijzen kunnen beter snel omlaag, dan komt er weer perspectief voor de woningmarkt. En als de grondprijzen ook flink zijn gedaald komt het ook vanzelf weer goed met bouwend Nederland.

 2. André Somers

  De enige vreemde maatregel in het pakket is wat mij betreft de verplichte annuïtaire aflossing. Ik heb niets tegen dat systeem op zichzelf (ik doe het zelf ook), maar het is raar om het te verplichten. Iedereen moet voor zichzelf weten op welke wijze hij zijn schulden afbetaalt. Wel kan je als overheid natuurlijk de aftrekbaarheid van de rente beperken, en daar kan ze prima het annuïtaire model voor kiezen. Op deze manier laat de overheid de burger vrij in haar keuze, maar ligt de stimulans wel op aflossen.

  Het betalen voor advies is een heel goede en logische maatregel. Het voorkomt ondoorzichtige premies en opslagen die adviseurs krijgen op kosten van de geadviseerde klant, en het zorgt ervoor dat adviseurs geen belang meer hebben in het adviseren van de producten die de meeste premies voor henzelf opleveren. Het weer terugbrengen van de NHG naar normale proporties is ook een uitstekende zet. De NHG werkt marktverstorend, en de verhoging was altijd al bedoeld om tijdelijk te zijn. Ik zie ook niet in waarom de overheid tot een ton of drie garant moet staan voor een lening voor het kopen van een huis.

 3. Gerardus Molema

  En wat dacht u van het versoepelde ontslagrecht?????? Wie koopt er nu nog een huis als zijn baan vanaf januari 2014 van de ene op de andere dag geen baan meer is maar een enkeltje richting uitgeklede WW of bijstand? De huurmarkt zal floreren maar de koopmarkt zal instorten.

 4. frits.burghardt

  Een plaatselijke krant geeft wekelijks een makelaar de gelegenheid om over een hele pagina een leuk object aan te prijzen. Dat was vorige week een appartement in Norg, tussen Groningen en Assen, dat deel uitmaakt van een complex met veel groen en bijbehorende bungalows. Prijs van een tweekamer appartement van 65 m2 is daar 33.000 euro. Wil je meer dan kun je naar 90.000 euro voor 80 m2. Servicekosten 265 euro per maand. Geheim: het is deel van een coöperatieve vereniging waarin geen hypotheek toegestaan is (het gehele pand is ondeelbaar eigendom van de vereniging, die onderhoud en stookkosten uit de servicebijdrage betaalt). Het verbaast me dat dit principe niet veel vaker voorkomt. Het scheelt enorm in de prijs, maar starters kunnen toch al niet meer tot 120% van de koopprijs financieren; er zal dus sowieso gespaard dan wel op andere manier geleend moeten worden.
  Zie op Funda onder “Meent, Norg” of alternatief “Anemoonstraat, Assen” en “Vogelkerslaan, Assen”. Ik zou er niets aan hebben, maar ouderen die hun huis verkocht hebben en naar iets kleiners zoeken, zijn in een dergelijke constructie veel minder kwijt dan wanneer ze op de gebruikelijke manier kopen of huren. Het geld hebben ze vaak al liggen. Voor de hypotheekmarkt is het uiteraard een ramp.

 5. Pieter Knelissen

  Voor wie lost ‘verplicht aflossen’ een probleem op ? Een keer raden, en een kleine tip : Bernard Anken werkt er…
  Het kabinet laat zich weer door een lobby inpalmen.

Reacties niet toegestaan