IMF: Nederland moet meer inflatie hebben

Duitsland en Nederland moeten hun neiging tot loonmatiging van zich afwerpen. Als de kernlanden van de eurozone een inflatie van 3% tot 4% accepteren, dan ondersteunt dit het herstel van de Europese economie. Dat schrijft - volgens het FD -  het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vandaag in zijn World Economic Outlook. Volgens het IMF is de relatief hoge inflatie nodig om het gemiddelde in de eurozone op het ECB-doel van ‘dichtbij', maar onder de 2%’ te houden. In dat geval kunnen Griekenland, Ierland, Italië, Portugal en Spanje streven naar een inflatie van 0% tot 1%.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Dead Silence

    Dikke l*l, twee bier. Doordat wij in het Noorden de zaken goed voor elkaar hebben zeker weer boeten voor vrijstaat Zuid-Europa. Dacht het niet.

  2. kletsmajoor

    Het IMF denkt: als het niet lukt om het zuiden omhoog te trekken naar het niveau van het noorden, moet het noorden maar zakken tot het niveau van het zuiden.

  3. Apex

    Inflatie is niets anders dan extra belasten van de spaarder.
    Ook wel stille diefstal genoemd.
    Het is de meest oneerlijke, schandalige en onrechtvaardige vorm van onzichtbare belastingheffing die er is.
    Degene die voor zichzelf zorgt, geen schulden maakt en prudent met zijn geld omgaat bestelen, degene die schulden heeft, alles opmaakt, op de pof leeft en geen reserves heeft belonen.
    Daarnaast is het rechtstreeks verminderen van pensioenen, lijfrentes, oudedagsvoorzieningen, bedrijfsreserves etc, van diegene die na hun werkzaam leven niet durven vertrouwen op de AOW of verplicht pensioenfonds alleen. Omdat die ook uitgehold worden door de lage rente en inflatie.
    Kortom, wie pleit voor inflatie, begrijpt niet hoe WO2 ontstaan is en heeft kans op echt bloed aan de handen.

  4. Dirk Zeeman

    @Apex: je opvatting over inflatie lijkt met niet houdbaar. Inflatie veschuift de balans tussen mensen die vooral goederen bezitten en mensen die vooral geld bezitten. Als die balans verstoord is, komt er vroeg of laat een correctie. Wie zo dom geweest is om zijn vermogen op de verkeerde manier te beleggen, namelijk vooral in financiele activa, heeft gewoon pech. Als je in de vrije markt gelooft, moet je niet zeuren over keuzes die verkeerd uitpakken.
    Het WO-2 argument is niet sterk. De aanleiding tot WO-2 was een stuk complexer dan alleen het aspect ‘inflatie’. De geschiedenis wemelt overigens van de voorbeelden van hyperinflatie die niet tot een wereldoorlog hebben geleid. Verder gaat de inflatieangst uit van het irrationele idee dat inflatie een soort bovennatuurlijke kracht is die onbeteugelbaar is als je hem eenmaal vrij laat. Dat is in tegenspraak met het feit dat je in elke economie altijd een paar procent inflatie hebt. We hebben langere perioden gehad met inflatie die wat hoger was dan in de afgelopen 10 jaar. Als de inflatie vervolgens eens een paar jaar een paar procentjes hoger is, is er geen enkele reden om aan te nemen dat dat uit de hand moet lopen. Allemaal bangmakerij.

    • Apekool

      Vrije markt? Je bedoelt het rentepercentage dat al jaren volledig artificieel rond de 1% wordt gehouden? Je bedoelt de massale subsidiestromen binnen Nederland en de EU die totaal niet marktverziekend zijn (bv. huizenmarkt, landbouw)?

      De zogenaamde “economische groei” bestaat natuurlijk helemaal niet als je tegelijk een hoger percentage inflatie hebt. Dit is ook precies de reden dat het net lijkt alsof we al vele jaren economische groei gehad hebben, terwijl we feitelijk al heel lang stil staan.

      (in antwoord op Dirk Zeeman)
  5. Jos V

    Inflatie is inderdaad een vorm van diefstal (waardevermindering van geld). De Staat (met een enorme schuld in euro’s) en mensen met een hypotheek profiteren echter ook: schulden worden minder waard.

Reacties niet toegestaan