Dit is het prijsverschil tussen Nederlandse, Duitse en Belgische supermarkten

Vind je de Albert Heijn duur, dan moet je misschien eens over de grens gaan kijken. Onze zuiderburen betalen een stuk meer voor de dagelijkse boodschappen. In Duitsland is de supermarkt ongeveer even duur als bij ons.

Onderzoeksbureau Nielsen vergeleek 65.000 producten en komt tot de conclusie dat de supermarktprijzen in België maar liefst 11,42 procent hoger liggen dan in Nederland en dat verschil is de laatste jaren alleen maar groter geworden. Vier jaar geleden was het verschil maar acht procent. Veel mensen denken daarnaast dat boodschappen in Duitsland veel goedkoper zijn. Dat klopt niet. De prijzen zijn ongeveer hetzelfde. Wel is Frankrijk een paar procent duurder.

Waarom Nederland zoveel goedkoper is dan België? Ten eerste liggen de loonkosten bij ons 44 procent lager. Daarnaast zijn de regels voor de retailsector in Nederland minder streng dan in België. Ook zijn btw en vooral accijnzen hoger bij onze zuiderburen. Ten slotte is het nog zo dat de Belgische supermarkten hogere marges hanteren. Toch zijn de Nederlandse supermarkten het meest rendabel.

Bron(nen):   De Standaard