Tickets worden in de toekomst nog goedkoper. Maar er is één probleem

Voor een paar tientjes vlieg je naar de andere kant van Europa. De bodem van het budget vliegen leek daarmee toch wel bereikt, maar niets is minder waar, zeggen enkele prijsvechters.

Dit jaar waren er voor het eerst meer dan een miljard vliegtuigpassagiers in Europa. Dat is niet zo gek: neem een vlucht van Milaan naar Parijs. Die is sinds 1992 zestien keer goedkoper geworden.

En de rek is er nog lang niet uit. Michael O’Leary, de baas van Ryanair zegt in het Belgische tv-programma Pano: “De komende acht jaar gaan we groeien van 130 miljoen naar 200 miljoen passagiers per jaar. Daarvoor moeten we 250 nieuwe vliegtuigen laten leveren, dus we zijn druk bezig met groeien in Europa. En dat is goed nieuws voor de klanten, want het zal de prijzen van tickets verder doen dalen.”

Skuli Mogensen, CEO van de IJslandse lowcostmaatschappij WOW air, denkt ook dat het nog goedkoper kan. “We kunnen een commissie krijgen op alle andere dingen die je doet tijdens je reis en die inkomstenstroom kunnen we gebruiken om de prijs van je ticket verder te verlagen.”

Dat klinkt natuurlijk fijn, maar er is een keerzijde: vliegen is erg slecht voor het milieu. Econoom Geert Noels zegt in het tv-programma: “Ik denk dat de luchtvaart een taks zal moeten aanvaarden op CO2-uitstoot. Ze gaat daar niet van sterven, ze gaat zich daaraan aanpassen.”

Bron(nen):   HLN