Dit zijn de gevolgen van een handelsoorlog tussen de EU en de VS

Donald Trump had de EU vrijgesteld van importheffingen op staal en aluminium. De termijn daarvan loopt morgen af. De EU heeft de afgelopen maanden vergeefs geprobeerd om de Amerikaanse president van gedachte te laten veranderen. Morgen begint dus naar alle waarschijnlijkheid de handelsoorlog tussen de EU en de VS.

Sinds maart rekent de VS 25 procent importbelasting op staal en 10 procent op aluminium. Bondgenoten werden tot nu toe vrijgesteld. Maar volgens The Wall Street Journal gaat Trump vandaag aankondigen dat die vrijstelling niet verlengd gaat worden. En dus zal de Europese Unie dezelfde heffingen op aluminium en staal invoeren en komen er tarieven voor een reeks typisch Amerikaanse producten, zoals bourbon, jeans, pindakaas en motoren van Harley Davidson. Alles bij elkaar zou dit op een even groot bedrag uitkomen als de Amerikaanse heffingen.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) gaat waarschijnlijk niet akkoord, maar kan er weinig tegen doen. Experts denken dan ook dat de handelsoorlog morgen gaat beginnen en dat is voor niemand goed. Zo stelde George W. Bush in 2002 ook handelstarieven in op de staalimport. Dat kostte de Amerikaanse economie uiteindelijk 30 miljoen dollar en 200.000 banen.

Wat Trump dus tijdens zijn campagne beloofde, namelijk de industrie in eigen land een impuls geven, gaat waarschijnlijk helemaal niet lukken op deze manier. Bovendien is het eind zoek. De president dreigde ook al op heffingen op Europese auto’s, waarop de EU weer tarieven zal instellen voor Amerikaanse landbouwproducten. Tenslotte zet Trump met zijn handelsoorlog ook de trans-Atlantische samenwerking onder druk.

Bron(nen):   Newsmonkey