Handelsoorlog VS-China wordt agressiever

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering heeft een lijst gepubliceerd met Chinese producten waarvoor zij de invoerheffingen met 10 procent wil verhogen. In totaal gaat het om 200 miljard dollar aan goederen. Met de lijst stuurt de regering van president Donald Trump aan op een verdere escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Na maandenlange dreigementen van Trump traden vorige week vrijdag importheffingen in werking op Chinese goederen ter waarde van in totaal 34 miljard dollar. China reageerde daarop met extra heffingen op Amerikaanse producten met dezelfde waarde.

,,In plaats van in te gaan op onze legitieme zorgen, is China begonnen met terug te slaan tegen Amerikaanse producten", schreef handelsgezant Robert Lighthizer in een toelichting op de nieuwe lijst. ,,Er is geen rechtvaardiging voor een dergelijke actie."

Op de lijst staan onder meer kleding, sigaretten, ijskasten en etenswaren. Tot 30 augustus loopt er een inspraakprocedure. Daarna kan de heffing van kracht worden.