De economie begint heel snel te krimpen

In het derde kwartaal werd de Nederlandse economie 1,6% kleiner dan hij een jaar eerder was. Terwijl de debatten rond de komst van het nieuwe kabinet uitsluitend gingen over de verdeling van de koek, wordt de koek zelf snel kleiner. De investeringen waren 6,4% lager dan een jaar eerder. Zowel in woningen en bedrijfsgebouwen, als in grond-weg- en waterbouwkundige werken werd minder geïnvesteerd. De grootste daling vond plaats bij de aankopen personenauto’s. Ook de investeringen in machines en installaties krompen. De consumptie door huishoudens is met 1,8% kleiner ten opzichte van een jaar eerder. Ook in de vijf voorafgaande kwartalen was er sprake van krimp. Er werden met name minder duurzame goederen gekocht. De uitgaven door de overheid nam met 0,2% licht toe. Dit kwam vooral door een verdere stijging van de zorguitgaven. De Franse en de Duitse economie zijn in het derde kwartaal juist wel gegroeid, zo blijkt donderdag uit eerste ramingen. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2012 groeide het Franse bbp met 0,2%, en ook op jaarbasis bedroeg de groei 0,2%. In de eerste twee kwartalen van het jaar was nog sprake van nulgroei. Ook de Duitse economie groeide met 2%. Op basis van de orders voor het vierde kwartaal wordt een iets lagere groei van de Duitse economie in die periode verwacht.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dirk Zeeman

  Dan moeten we maar even flink zijn. De Noord-Europese landen moesten en zouden hard bezuinigen. En economische krimp hoort daarbij. Gelukkig kan de economie nooit verder krimpen dat het punt waarop niemand meer iets koopt en niemand meer een baan heeft. Daarna kunnen we alleen nog maar omhoog.

  • Pineut

   Nee hoor daarna kan het nog meer naar beneden, dan komt er namelijk vrijwel altijd een oorlog. Kijk maar naar de periode van de Weimar Republiek, zelfde geschiednis alleen nu in modern jasje

   (in antwoord op Dirk Zeeman)

Reacties niet toegestaan