IKEA betreurt inzet dwangarbeiders DDR

Ikea 'betreurt ten zeerste' dat in het toenmalige Oost-Duitsland waarschijnlijk gevangenen zijn gedwongen om te produceren voor de Zweedse meubelgigant. Een onderzoek van accountantsbureau Ernst & Young heeft uitgewezen dat in de jaren 70 zowel criminelen als politieke gevangenen spullen moesten maken voor leveranciers van de Zweedse meubelgigant. Het onderzoek toont ook aan dat mensen bij Ikea hebben geweten dat mogelijk sprake was van dwangarbeid. Ikea gaf contracten aan de Duitse Democratische Republiek (DDR). De dwangarbeiders komen wellicht in aanmerking voor compensatie, aldus de Britse omroep BBC vrijdag.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. brabantman

    Dit verbaast mij niets (was trouwens al langer bekend). De eigenaar van Ikea was een van de hoogste SS’ers in Zweden tijdens de 2e wereldoorlog. Mensen moeten uit principe daar niets kopen, maar ja, wat is een principe waard? Kun je geen Zweedse gehaktballetjes meer eten……..

  2. wezijnniethetzelfde

    het is wel jaren na dato, het kan zomaar zijn dat de mentaliteit nu is veranderd, alhoewel,
    “zompig” Nederland laat deze Multinational ook toe, omdat het belastingklimaat hier beter is. Nu is Ikea in Ned gevestigd, zodat de belastingen kunnen worden ontdoken in eigen land en in Nederland. Overigens wat te zeggen van Nederland in de oorlog, al die jongemannen naar Duitsland gestuurd, om maar naar niet te spreken van de af -gevoerden ( ging hier makkelijk ), naar de concentratie -kampen, die op een gruwelijke bureaucratische wijze zijn vermoord.En wat is hier nu de mentaliteit!!!!!! Een harde, kille, ijskoude geestestoestand, waar alleen in cijfers wordt gedacht en de burger tot ” nul” is gereduceerd.

Reacties niet toegestaan