Ruim 2 miljard dollar schadevergoeding voor koppel dat kanker kreeg van bestrijdingsmiddel

In de Amerikaanse staat Californië is een schadevergoeding van ruim twee miljard dollar toegekend aan een koppel dat beweert kanker te hebben gekregen na gebruik van het omstreden bestrijdingsmiddel Roundup.

De ruim 1,8 miljard euro is de hoogste schadeclaim die Monsanto, het bedrijf achter Roudup, aan de broek krijgt. Het is de derde rechtszaak die de controversiële bestrijdingsmiddelengigant heeft verloren. Eerder kregen twee Amerikanen respectievelijk 71 en 253 miljoen euro toegewezen. Het gaat nadrukkelijk om mensen die werkten met het middel. Het eten van met Roundup bespoten producten is vooralsnog niet schadelijk gebleken.

In de VS lopen 13.000 rechtszaken tegen Monsanto. Die staan uiteraard los van deze zaak, maar het ziet er niet best uit voor het bedrijf dat door het Duitse chemieconcern Bayer is overgenomen.

Boosdoener in Roundup is de stof glyfosaat. In Europa werd de vergunning voor gebruik van de stof in 2017 nog met vijf jaar verlengd, hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bepaald dat het mogelijk kankerverwekkend is.