Ryanair krijgt honderden miljoenen van Boeing

Ryanair is de eerste die een akkoord heeft bereikt met vliegtuigbouwer Boeing voor de problemen met de 737 Max. De budgetvlieger zou honderden miljoenen euro’s compensatie krijgen. Dat meldt de Irish Independent.

Luchtvaartanalist Cai von Rumohr schatte bij de Amerikaanse nieuwszender CNN dat het debacle met de 737, die meerdere keren crashte vanwege softwarefouten, Boeing nu al 2 miljard dollar kost. Dat bedrag loopt nog flink op sinds de Amerikaanse toezichthouder FAA heeft besloten de vliegtuigen nog langer aan de grond te houden.

Het gaat niet goed met Boeing. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant zag zich vorige maand genoodzaakt om zijn productie van nieuwe toestellen  te verminderen van 52 naar 42 toestellen per maand. Een aantal luchtvaartmaatschappijen dreigt ondertussen nog steeds om de orders in te trekken. Tot nu toe heeft alleen het Indonesische Garuda dit gedaan.

Op 10 maart stortte een Boeing 737 Max van Ethiopian Airlines neer waarbij alle inzittenden omkwamen. Eind vorig jaar crashte ook al een zelfde type toestel van het Indonesische Lion Air.