Veel vragen over bestelling elektrische auto

Leaserijders proberen in groten getale hun bestelling van elektrische modellen naar voren te halen, zodat ze nog dit jaar worden geleverd. Ze proberen te ontkomen aan de hogere bijtelling die volgend jaar ingaat. Dat laat de Vereniging Elektrisch Rijden weten na berichtgeving van de NOS.

Volgens voorzitter Koos Burgman zijn er ruim 10.000 mensen die hun auto geleverd willen krijgen voor de jaarwisseling. De belangenvereniging krijgt daarover veel vragen bij haar helpdesk.

Nu geldt een bijtelling op zakelijke elektrische auto’s van 4 procent, maar die wordt in 2020 verhoogd tot 8 procent. Dat scheelt in de portemonnee van de automobilist duizenden euro's, aldus Burgman.

Tariefsverhoging vervroegd

Hyundai, dat met de Kona en Ioniq populaire elektrische middenklassers maakt, bevestigt "ontzettend veel vragen" te krijgen over het vervroegen van bestellingen voor volgend jaar. Door praktische beperkingen is dat echter niet mogelijk, laat een woordvoerder weten.

Het steekt de Vereniging Elektrisch Rijden dat de tariefsverhoging, die eigenlijk in 2021 zou ingaan, door de overheid wordt vervroegd. De organisatie vreest dat minder mensen voor een stekkerauto kiezen.