Zelfs topman KLM: Vlieg met mate

"Geniet, maar vlieg met mate". Dat zegt KLM-topman Pieter Elbers in een interview met Trouw. "Wij vinden dat je bewust moet vliegen. Analoog aan 'drink met mate’."

De luchtvaartmaatschappij wil mensen laten nadenken voordat ze het vliegtuig pakken. Dat is ook de strekking van de campagne 'Fly responsibly', die eind juni werd gelanceerd. "Wij willen het gesprek aangaan", zegt Elbers. "Is het wel nodig om face-to-face af te spreken? Is de trein een alternatief? En als ik dan toch vlieg: hoe doe ik dat zo duurzaam en bewust mogelijk?"

Onlangs werd bekend dat Schiphol na 2020 weer mag groeien. "Ik ben geen voorstander van ongebreidelde groei. Maar gematigde groei is nodig om te verduurzamen", aldus de topman. De KLM heeft volgens hem de afgelopen jaren miljarden euro’s heeft gestoken in nieuwe, schonere vliegtuigen en miljoenen in onderzoek naar efficiëntere routes. "En ook aan het CO2-compensatieprogramma en de biokerosinefabriek hangt een prijskaartje. Verduurzamen kost geld, veel geld. Daarom hebben we verantwoorde en gebalanceerde groei nodig. Alleen dan kunnen we blijven concurreren, relevant blijven en de hele sector te helpen bij het verduurzamen. Daarom moeten we wereldwijd mee blijven doen."