‘Nederlandse banken krijgen stiekem miljarden belastingsteun’

De vier grootste Nederlandse banken ontvangen jaarlijks een verborgen subsidie van tussen de 4 en 12 miljard euro. Dit is het geld dat ze besparen op hun financieringskosten, omdat de Nederlandse Staat garant staat als ze in de problemen komen. Dat schrijft de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen in een donderdag gepubliceerd rapport. SOMO heeft het financiële voordeel dat dit deze banken oplevert berekend. Deze verborgen ‘subsidie’ bedroeg vorig jaar tussen de 4,1 en 12,3 miljard euro. Ofwel twee-derde tot bijna tweemaal de winst die deze vier banken in 2011 rapporteerden. Dit voordeel stelt hen in staat om meer risico’s te nemen en een groter marktaandeel te veroveren doordat het ze een concurrentievoordeel geeft ten opzichte van kleinere banken en banken uit landen met een minder solide staatshuishouding. 'De verborgen subsidie is een maat van de verstoring van de bancaire markt doordat banken te groot of complex zijn om failliet te laten gaan. Het onderzoek van SOMO laat daarmee zien dat het ‘too big to fail’-probleem, onverminderd groot is. Dit ondanks de al genomen maatregelen. Sterker nog, de Nederlandse bankenmarkt is sinds de crisis enkel verder geconcentreerd geraakt. Het risico voor de Nederlandse belastingbetaler is onverminderd groot', aldus SOMO-onderzoeker Rens van Tilburg. Het SOMO-onderzoek toont ook aan hoe de lonen in de banksector veel sterker zijn gestegen dan in andere sectoren in Nederland en ook sterker dan in financiële sectoren in andere westerse landen. Het verschil in lonen tussen de bankensector en het gemiddelde in Nederland nam toe van 20% begin jaren ’90 tot meer dan 80% in 2007. Alleen in IJsland stegen tussen 1999 en 2009 de lonen in de financiële sector harder dan in Nederland. Ondanks het feit dat veel van de vermeende voordelen van schaalvergroting in de financiële sector inmiddels een illusie blijken te zijn, en zelfs nadelige gevolgen kunnen hebben, wordt er binnen de sector zelf stevig vastgehouden aan deze zienswijze. Ook de lonen in de sector zijn nog nauwelijks aangepast. Economisch onderzoek leert dat banken met de omvang van de drie grootste Nederlandse banken vooral schaalnadelen geven. Ook blijkt een bankensector die als geheel zo groot is als die in Nederland de economie te schaden. SOMO concludeert dat de Nederlandse economie baat heeft bij een forse afslanking van zijn banken. SOMO doet de volgende aanbevelingen om te komen tot een bankensector met een gezonde omvang: Breng de beloning in de bankensector in lijn met wat voor vergelijkbare functies in andere sectoren wordt betaald. Maak banken aantrekkelijk voor lange termijn gerichte aandeelhouders door middel van een sober en stabiel bedrijfsmodel. En via beschermingsconstructies te wapenen tegen vijandige overnames. Vergroot de diversiteit in de sector: Liever meer kleine banken dan dat ABN AMRO zijn internationale activiteiten weer uitbouwt. Verminder de fiscale prikkels om schulden te maken.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Als belastingbetaler zou ik toch graag zien dat ABN-AMRO een grote bank wordt, want anders krijgen we die 30 miljard staatssteun nooit terug.

 2. Loek Rosenbaum

  De FED (private held organisation) heeft ca. 16 triljoen USD ‘geleend’ (ofwel gegeven) tegen super lage rente aan diverse banken. Ook europese en nederlandse. Lees maar in dit rapport pagina 144. Dat is dus een verdubbeling van de Amerikaanse staatsschuld in ca. 3 jaar tijd. Ondanks deze kapitaal injecties is het effect zeer summier. Kicking the can down the road waardoor de problemen alleen groter worden en de kater alleen maar erger. Inflatie en dan een gigantische deflatie…. wat zal het worden…

 3. RhodBerth

  Er wordt geen subsidie verstrekt, de staat staat garant (En heeft dus (nog) geen cent betaald). Alleen doordat de staat garant staat hoeven de banken minder te betalen. Mooie constructie toch.

 4. doomdenker

  Mijn voorkeur is om van alle banken bankenstaats te maken. De staat dat zijn wij. Mijn hypotheekschuld heb ik dan aan mijzelf. Vervolgens de schulden aan mijzelf wegstrepen. En de ASO bestuurders ook. Dag Gerrit 😀

Reacties niet toegestaan