Action mag caissière niet om € 1,69 ontslaan

Economie
dinsdag, 14 juli 2020 om 6:04
anp 416513160
Een 27-jarige medewerker van de Action die haar vader 15 procent personeelskorting gaf, had om die reden niet op staande voet ontslagen mogen worden.
De winkelketen had vanwege de ’fraude’ van €1,69 ook best een stevig gesprek met de vrouw kunnen voeren, vindt de rechtbank Amsterdam. Op 18 februari kwam de vader ruitensproeier, motorolie en koelvloeistof kopen. De vrouw wilde hem personeelskorting geven. Ze vroeg om assistentie van de bedrijfsleider, maar die kwam niet. Daarop gaf ze haar vader met hulp van een collega de korting: €1,69.
Later deed Action een onderzoek in de winkel vanwege kasverschillen. Daarbij kwam deze korting aan het licht. Ze kreeg ontslag op staande voet, omdat de winkelketen een zerotolerancebeleid voert ten aanzien van fraude, waar het geven van korting onder zou vallen. De vrouw vecht het ontslag echter aan en de rechter geeft haar gelijk.
Uit het feit dat de caissière de hulp van de bedrijfsleider en een collega inriep, kan geconcludeerd worden dat ze te goeder trouw wilde handelen. Het ontslag moet dus van tafel. Dat betekent dat de vrouw recht heeft op haar salaris sinds haar ontslag tot eind juni, de dag dat haar contract toch al zou eindigen, verhoogd met wettelijke rente. Ook moet Action ruim €800 aan juridische kosten betalen.