Als er een vaccin is dan volgt er een nieuw probleem

Economie
maandag, 11 mei 2020 om 16:05
welingelichtekringen header 1
Over de hele wereld is iedereen die er ook maar een beetje verstand van heeft bezig met de ontwikkeling van een coronavaccin. Maar áls er straks goedkeuring komt van de medische toezichthouders dan is er nog een nieuw probleem: er zijn niet genoeg ampullen.
Oxfordwetenschappers meldden enkele weken geleden dat ze een vaccin hadden dat met enig geluk in september beschikbaar zou zijn, maar dat wil niet zeggen dat er genoeg capaciteit is om miljarden ampullen te vullen. De ampullen worden gemaakt door gespecialiseerde leveranciers. Het afvullen van de vaccins is een zeer nauwkeurig proces met strenge eisen wat betreft veiligheid en hygiëne.
Volgens hoogleraar John Bell van Oxford zijn er wereldwijd nog zo'n 200 miljoen ampullen te koop, omdat meerdere partijen al ampullen hebben ingekocht. Farmabedrijf Janssen uit Leiden, onderdeel van Johnson en Johnson gaat daarom proberen om vijf doses in één ampul te stoppen, meldt The New York Times.
Dat doet het bedrijf niet voor niets. De glazen ampullen kunnen niet snel in grote hoeveelheden worden geproduceerd. “Het productieproces neemt maanden in beslag. Momenteel is er alleen een voorraad voor huidige behandelingen. Er is geen reservevoorraad opgebouwd," zei expert Mark Koska onlangs. “Als je nu aan China zou vragen om een miljard glazen ampullen te leveren voor Europa, duurt het maanden voordat die klaar zijn. Dit is de zwakste schakel in de hele productieketen.”
Bron(nen): Business Insider