Apple en Google op voet van oorlog

Economie
vrijdag, 22 januari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In de wereld van de computer en het internet lijkt het machtsevenwicht definitief te zijn verschoven. Waar sinds begin jaren tachtig de grote strijd zich afspeelde tussen Apple en Microsoft, zijn nu Apple en Google de voornaamste rivalen.
Tot vorig jaar trokken Apple en Google nog hand in hand op tegen moloch Microsoft, maar een conflict over de Google Voice-applicatie voor de iPhone van Apple heeft roet in het eten gegooid. Topman Eric Schmidt (hier op de foto met Apple-voorman Steve Jobs) stapte op uit de raad van commissarissen van Apple en Google Voice werd uit Apple’s iTunes App Store geweerd.
Deze week heeft zich een opmerkelijke ontwikkeling voorgedaan: het blad BusinessWeek berichtte woensdag dat Apple in gesprek is met Microsoft om van Microsofts Bing de standaard-zoekmachine te maken op Apple’s Safari-browser voor de iPhone. Als dat doorgaat, lijken de bakens in de onderlinge verhoudingen definitief te zijn verzet.
Of dit alles voor de consument wel zo heilzaam is, staat nog te bezien. Normaal gesproken leidt een verhevigde concurrentieslag tot lagere prijzen, maar omdat zowel Apple als Google over grote financiële reserves beschikt, kon dit wel eens uitdraaien op een lange strijd tussen verschillende softwareformaten waarbij de consument allerminst gebaat is.