Belgische consumentenorganisatie waarschuwt voor Chinese webshops: "Koop nooit voor veel geld"

Economie
maandag, 19 augustus 2019 om 13:09
welingelichtekringen header 1
Het regent klachten over Chinese webwinkels als AliExpress en Wish bij de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop. De organisatie ging zelf op onderzoek uit en adviseert mensen nu om voorzichtig te zijn. Daarover schrijft De Standaard.
Test-Aankoop bestelde 64 verschillende producten bij zes verschillende websites: vier webwinkels (Banggood, Dealextreme, MiniInTheBox, Tinydeal) en twee platforms (het bekende AliExpress en Wish).
Hoewel de producten bij de Chinese webshops vaak spotgoedkoop zijn, is het bestellen van spullen niet zonder risico. De levertijden zijn vaak veel langer dan vooraf aangekondigd, ontdekte Test-Aankoop. Ook kwam bij maar liefst een op de tien leden van de bond een pakketje helemaal niet aan.
Verder lopen de prijzen vaak op: er moet nog btw betaald worden en bij aankopen boven de 150 euro betaal je invoerrechten. Wil je een product retourneren dan komen er ook extra kosten over heen. Daarnaast bestaat er een kans dat je een nepproduct koopt, waarvoor je een boete moet betalen. Ook kan de veiligheid niet worden gegarandeerd, waardoor je het risico loopt op verwon­dingen, chemische risico’s en verstikkingsgevaar voor kinderen.
Test-Aankoop adviseert dan ook om voor niet meer dan 22 euro per keer te bestellen, altijd met een creditcard te betalen en een verzekering af te sluiten waardoor je bij niet-levering geld terug krijgt.
Bron(nen): De Standaard