Beurzen optimistisch over brexit en Italië

Economie
door anp
maandag, 26 november 2018 om 11:52
beurzen optimistisch over brexit en italie1543231217
De Europese aandelenbeurzen wonnen maandag terrein. De hoop dat de Italiaanse regering de omstreden begrotingsplannen zal aanpassen en het brexitakkoord van afgelopen weekend zorgden voor enige opluchting onder beleggers.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,1 procent in de plus op 519,43 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 700,04 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 1,2 procent bij. De hoofdindex in Milaan dikte 2,8 procent aan onder aanvoering van de Italiaanse banken.
Sterkste stijger bij de hoofdfondsen was chipmachinemaker ASML met een winst van 2,3 procent. Unilever stond onderaan met een min van 0,2 procent. Ook Altice stond in de min. RBC verlaagde het advies voor het kabel- en telecombedrijf, dat in de afgelopen twee handelsdagen bijna een kwart aan beurswaarde zag verdampen.
Boskalis
Boskalis (plus 0,8 procent) zag een eerdere ruime koerswinst verdampen in de MidKap. De baggeraar en maritiem dienstverlener heeft een order van meer dan 250 miljoen euro gekregen voor het installeren van exportkabels voor de offshore-netverbinding Ostwind 2. Ook tekende Boskalis een voorlopig contract met Saudi Aramco voor het ambitieuze offshore-investeringsprogramma van het staatsoliebedrijf.
Op de lokale markt zakte Esperite 11 procent. De stamcelbank heeft na enkele keren uitstel eindelijk de jaarcijfers over 2017 gepubliceerd. Het verlies liep in dat jaar op tot 12,9 miljoen euro.
Flybe
Logitech klom 4,8 procent in Zürich. Het Zwitserse techbedrijf staakt zijn poging om de Amerikaanse branchegenoot Plantronics in te lijven. In Londen won Flybe 20 procent. Volgens The Sunday Telegraph overweegt IAG, het moederbedrijf van British Airways, ook een bod op de kwakkelende regionale luchtvaartmaatschappij. Vrijdag steeg het aandeel al ruim 70 procent nadat Virgin Atlantic bevestigde in gesprek te zijn met Flybe over een overname.
De euro was 1,1363 dollar waard, tegen 1,1335 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,4 procent meer op 51,12 dollar. Brentolie steeg 2 procent in prijs tot 60,01 dollar per vat.