Crash bitcoin deert El Salvador niet: 'Koop de dip'

Economie
woensdag, 08 september 2021 om 12:34
welingelichtekringen header 1
In El Salvador kun je met bitcoin betalen zoals je hier met euro's afrekent. Een grote gok, want het digitale muntje fluctueert nogal. En laat de koers nu net een dag na de invoering als wettig betaalmiddel, compleet zijn ingestort. Reden voor de president van El Salvador om nog meer bitcoin te kopen.
Het land is het eerste ter wereld waar je met bitcoin de boodschappen kunt betalen. Die werden dus direct een stuk duurder toen de koers gisteren daalde van 53.000 dollar naar 45.000 dollar. De overheid van El Salvador zag echter geen probleem. Ze had al 400 bitcoin gekocht en schafte er nog 150 extra aan. 'Koop de dip,' citeerde president Nayib Bukele een bekende tegeltjeswijsheid uit de beurswereld.
Zo blij als de president van El Salvador is met zijn bitcoin, zoveel twijfel is er bij de bevolking. De inwoners van het land zijn bang voor schommelingen en weten ook vaak niet precies wat bitcoin is. Bijna de helft van de 6,5 miljoen El Salvadoranen heeft volgens persbureau Reuters geen toegang tot internet.
Voordelen zijn er ook volgens Bukele, die iedere inwoner voor 30 dollar aan bitcoin beloofde, wat veel is voor het arme land. Ook zegt hij dat zijn landgenoten in totaal op jaarbasis 400 miljoen dollar kunnen besparen doordat ze vaak geld krijgen van familie uit het buitenland en nu geen omwisselkosten meer hebben.
Bron(nen): RTL Nieuws