De 100 Machtigste bestuurders van Nederland

Economie
zaterdag, 13 juni 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het tijdschrift FEM berekent ieder jaar wie het meeste macht heeft in het Nederlandse bedrijfsleven. De winnaar is dit jaar Peter Elverding, oud-topman van DSM en nu        *  Voorzitter Raad van Commissarissen Océ  »     * Voorzitter Raad van Commissarissen ING Groep  »     * Lid Raad van Commissarissen SHV »     * Lid Raad van Commissarissen Q-Park »     * Lid Raad van Commissarissen FrieslandCampina »
FEM heeft een rekensysteem dat punten toekent aan de zwaarte van topposities en commissarissen en berekent op die manier jaarlijks de macht van Nederland. De top-25:
mens 38 90x100

1. Peter Elverding

Een gerespecteerd topman met tamelijk uitgesproken standpunten. Dat stempel kreeg Peter Elverding toen hij in 2007 afscheid nam van DSM.
mens 98 90x100

2. Piet Moerland

Na zijn promotie - cum laude - aan de Erasmus Universiteit maakte Piet Moerland carrière in de wetenschap als hoogleraar in Rotterdam en Groningen.
mens 44 90x100

3. Gerard Kleisterlee

Gerard Kleisterlee loste ceo Cor Boonstra in 2001 af als topman van Philips. De ingetogen techneut Kleisterlee verdient geen Oscar voor zijn bühneprestaties, maar wordt des te meer geroemd om de manier waarop hij Philips heeft aangepakt.

4. Jeroen van der Veer

Het was Jeroen van der Veer die bij Shell weer orde op zaken stelde na het schokkende reserve-schandaal van 2004.

5. Hans Wijers

Hoe zal Hans Wijers over tien jaar herinnerd worden? Als minister van economische zaken? Als topman van AkzoNobel? Of als beiden? Feit is dat Wijers tot een zeer select groepje Nederlanders hoort dat zowel minister als topman van een groot Nederlands concern is geweest.

6. Jan Hommen

Jan Hommen is geen bekende Nederlander. Maar in de zakenwereld is Hommen, die van 1996 tot 2005 de rustige rekenmeester in de raad van bestuur van Philips was, een gezien persoon.

7. Karel Vuursteen

Ondanks zijn vertrek als topman van Heineken in 2002, is Karel Vuursteen nog steeds een machtig figuur bij de bierbrouwer.

8. Paul Polman

Paul Polman, de voormalig financiële topman van Nestlé, is sinds 1 januari 2009 de chief executive officer (ceo) van Unilever.

9. Piet Klaver

Piet Klaver is terug. Vorig jaar ging de voormalige topman van SHV Holdings met pensioen.

10. Rob Zwartendijk

Rob Zwartendijk heeft een indrukwekkende portefeuille commissariaten.

11. Peter Voser

De nieuwe topman Peter Voser van Shell is een oudgediende bij de oliemaatschappij.

12. John Rishton

In de financiële wereld staat Rishton bekend als een rustige bestuurder met een ijzeren wil.

13. Ben Noteboom

Ben Noteboom wordt niet gezien als iemand met een grootse visie, maar onder zijn leiding heeft Randstad de problemen weggewerkt die Zwarts in 2001 de kop kostten.

14. Ad Scheepbouwer

Ad Scheepbouwer heeft persoonlijk behoorlijk geïnvesteerd in KPN de laatste tijd.

15. Martijn van der Vorm

Onbekend. Steenrijk. Invloedrijk. Drie steekwoorden die de topman van investeringsmaatschappij HAL typeren. Martijn van der Vorm mijdt de publiciteit. Zelfs foto's zijn er nauwelijks van hem beschikbaar.

16. Gert-Jan Kramer

Met een uitgebreide afscheidstournee nam Kramer eind 2005 na 23 jaar als bestuursvoorzitter afscheid van Fugro.

17. Gerrit Zalm

Gerrit Zalm, zoon van een West-Friese kolenboer, schreef geschiedenis als de langstzittende minister van Financiën. Hij is sinds begin 2009 topman van ABN Amro.

18. Adri Baan

Eind jaren negentig werd Adri Baan nog in brede kring getipt als opvolger van Philips-topman Cor Boonstra, toen hij de notoir lastige divisie Consumentenelektronica leidde.

19. Alexander Wynaendts

Alexander Wynaendts heeft zich als topman in een paar maanden al meer laten gelden dan voorganger Shepard de afgelopen vier jaar.

20. Peter Bakker

Wie werd er naast Pim Fortuijn en Theo van Gogh tijdens een concert van U2 door Bono in een volle Arena geroemd als 'Goed Mens'? Juist, Peter Bakker.

21. Jan Michiel Hessels

Supercommissaris Jan Michiel Hessels, sinds 2007 chairman of the Board bij NYSE Euronext, heeft zijn imago de laatste jaren wat zien afbladderen.

22. Annemiek Siderius-Fentener van Vlissingen

Na een bescheiden carrière in het bedrijfsleven koos Annemiek Siderius-Fentener van Vlissingen vijf jaar geleden voor haar gezin.

23. André Olijslager

Er zijn bestuursvoorzitters die na hun periode als topman rustig van hun verdiende centen gaan genieten en de tijd doden met golfen en reizen. Tot dat slag behoort Andries Arij Olijslager duidelijk niet.

24. Antony Burgmans

Antony Burgmans klom tussen 1972 en 1999 bij voeding- en zeepgigant Unilever op tot duo-directievoorzitter, eerst naast de Ier Niall FitzGerald, later naast de Fransman Patrick Cescau.

25. Kees van Lede

Bron(nen): FEM