De bankwereld is bang voor populistische politiek

Economie
vrijdag, 29 januari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Soms lees je dat de kredietcrisis voor de bankiers een klein dipje is geweest en dat er alweer vrolijk bonussen worden uitgedeeld. Maar dat is niet het gevoel van de financiële hoogvliegers die momenteel op het jaarlijkse elitetreffen in Davos bijeen zijn.
De bankiers maken zich grote zorgen over populistische politici die een voor hen gunstig momentum willen benutten om met veel verdergaande regulering van de financiële wereld te komen dan economisch zinvol is.
In zijn State of the Union haatte Barack Obama de steun aan Wall Street en vergeleek die met een wortelkanaalbehandeling. Nicolas Sarkozy maakt zich sterk om het vrije marktkapitalisme aan banden te leggen en kreeg daar veel applaus voor, en in Nederland heeft Wouter Bos zich meteen achter de bankenplannen van Obama geschaard (terwijl de Bundesbank, voor de Nederlandsche Bank sinds de jaren tachtig de steen der wijzen, daar juist zeer kritisch over is).
Interessant: wij denken bij populisten vaak alleen aan Wilders, Dewinter, Haider en LePen. Maar in de bankwereld doelen ze dan op Obama, Sarkozy en Bos. Nu de banken weer een beetje vlees op de botten beginnen te krijgen, staan de politici die hen van de ondergang hebben gered begerig met hun messen klaar.
Ook de politiek wil weer te eten krijgen.