De inflatiecijfers van juni zijn binnen: bizarre stijging, vooral in Oost-Europa

Economie
door Jeannette Kraswoensdag, 20 juli 2022 om 12:45
welingelichtekringen header 1
De inflatiedoelstelling van de ECB is 2 procent per jaar. Jarenlang leek er geen vuiltje aan de lucht. Begin 2021 was de inflatie in Europa zelfs rond de nul procent. Maar dat is nu wel anders, met 10 procent EU-inflatie en uitschieters tot boven de 20 procent in de Baltische staten.
En dat merken we allemaal. Alles wordt duurder en de overheid moet meer geld reserveren voor het betalen van de rente op staatsleningen. Het leidt waarschijnlijk tot geruzie tussen Eurolanden, bezuinigingen en hogere belastingen de komende jaren.
Eurostat heeft de jaarinflatie in juni van landen in de Europese Unie op een rijtje gezet. Er vallen een paar dingen op. De gemiddelde inflatie in de EU is vijf keer zo hoog als Lagarde en de ECB zouden willen. En hoe dichterbij Rusland de landen liggen, des te hoger is de inflatie.
Inwoners van landen als Polen (14,2%), Tsjechië (16,6%), Letland (19,2%), Litouwen (20,5%) en Estland (22,0%) voelen de meeste pijn in de portemonnee. Daar zijn ook de grootste zorgen vanwege de dreigende militaire agressie van Poetins Rusland.