De nieuwe Europese regering- Goldman Sachs?

Economie
vrijdag, 18 november 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Mario Monti, Lucas Papademos en Mario Draghi hebben één ding gemeen: ze hebben alledrie voor de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs gewerkt. Dat is geen toeval, maar een gevolg van een beïnvloedingsstrategie die misschien haar grenzen al heeft bereikt, schrijft de Franse krant Le Monde. Criticasters noemen het Europese beïnvloedingsnetwerk, dat door Goldman Sachs werd opgetuigd, een vrijmetselaarsloge. De nieuwe president van de Europese centrale Bank, Draghi, de nieuwe premier van Italië, Monti en de nieuwe Griekse premier Lucas Papademos zijn symboolfiguren van dit hechte netwerk.
Er zijn nog twee zwaargewichten uit het netwerk van de zakenbank die een rol spelen in de eurocrisis: de Duitser Otmar Issing, oud-directielid van de Bundesbank en voormalig chef-econoom van de ECB, en de Ier Peter Sutherland, een beheerder van Goldman Sachs International, die achter de schermen heeft meegewerkt aan de redding van Ierland.
Hoe is dit netwerk van aanhangers en bemiddelaars opgezet? Volgens Le Monde wordt de 'magische kring' in de VS gevormd door voormalige topmannen van de bank die zijn overgestapt naar de hoogste regionen van het overheidsapparaat. Maar in Europa heeft de bank zichzelf gebombardeerd tot voorvechter van het relatiekapitalisme. Zij  richt zich voornamelijk op directieleden van centrale banken of ex-eurocommissarissen. De voornaamste taak van de vazallen is legaal informatie vergaren over aanstaande activiteiten of over het rentebeleid van de centrale banken. De vazallen verbergen altijd  hun lijntje met de bank, ook als ze een interview geven of een officiële missie leiden. De tongen raken los in het bijzijn van mensen van hetzelfde slag. Vervolgens gaat exclusieve informatie circuleren in de handelszalen van de bank.
Inmiddels beschikt Goldman Sachs over een fantastische tussenpersoon in Frankfurt, Rome en Athene. Maar jammer voor de bank is dat door de reeks schandalen in de VS de naam Goldman Sachs is bezoedeld. ‘De Europese topmannen die erop uit trokken om de wereld te veroveren hebben zich bevrijd van de kruisvaarders van de high finance à la Goldman Sachs. De zoektocht naar waardering van de aandeelhouder, de eisen aan transparantie en het activisme van de oppositionele macht (media, ngo's, institutionele beleggers) dreigen het ‘effect van het netwerk’ te verzwakken.’
Het hele (vertaalde) artikel is hier te lezen.