De ondergang van het Britse Pond

Economie
zaterdag, 25 april 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het Britse pond wordt dagelijks zwakker. Twee jaar geleden kreeg je voor één euro 0,70 pond, vandaag is dat al 0,90 pond. Nog even dan is een euro een pond waard.
Het geeft het gebrek aan vertrouwen weer van investeerders in de Engelse economie. Moody's, het bedrijf dat wereldwijd schat hoe kredietwaardig landen en bedrijven zijn, twijfelde vrijdag openlijk aan de kredietwaardigheid van Engeland. 'De combinatie van peperdure reddingsoperaties van banken en dalende belastinginkomsten maakt de positie van de Engelse staatsfinanciën heel snel slechter,' schreef Moody's.
De 'triple a-status' - de hoogste graad van kredietwaardigheid - is Engeland nog niet ontnomen, maar Moody's sloot vrijdag niet uit dat dat binnenkort nodig zal blijken. Het verlies van die status is economisch schadelijk. Het maakt het noodzakelijk hogere rente te betalen, als tegenwicht voor de grotere onzekerheid die investeerders lopen om hun geld terug te krijgen.
Maar de psychologische gevolgen zullen ongekend groot zijn. Engeland, ooit wereldmacht en financieel centrum van de wereld, teruggezet naar de tweede divisie van economische landen. Het zou de ultieme vernedering zijn van een trots volk.
En de kans dat Labour in 2010 de verkiezingen overleeft is dan nihil.
Bron(nen): Die Welt