De VS gaan op Zimbabwe lijken

Economie
zondag, 22 maart 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het zijn niet de lachbekjes die aan het woord komen in de Europese kwaliteitspers op deze zondag.
Welt am Sonntag laat de Zwitserse investeerder en fondsmanager Marc Faber aan het woord – ook wel bekend als dr. Doom. Hij voorspelde al eerder onheil en recessie (toen het feest nog volop gaande was) en heeft dus recht op enige aandacht. "Met een geld injectie van meer dan 1150 miljard lost de Verenigde Staten geen problemen op, het schept problemen", meent hij. "Het is het gedrag van een ontwikkelingsland als Zimbabwe."
Quantitative Easing, is het nieuwe toverwoord. Het betekent gewoon: geld drukken. Dat heeft Robert Mugabe ook lange tijd gedaan om uit de problemen te komen. In Zimbabwe kosten drie eieren nu honderd miljard; morgen krijg je daar nog twee eieren voor. Allemaal als gevolg van Quantitative Easing.
Ander voorbeeld. De Weimar Republiek. De Duitse regering had toen onvoldoende geld om de herstelbetalingen van de Eerste Wereldoorlog te betalen en ook nog het volk tevreden te houden. Men ging dus geld drukken. Gevolg: hyperinflatie.
Faber begrijpt niet dat iedereen nu gelooft dat geld drukken gaat helpen, terwijl de geschiedenis (en het heden in Zimbabwe) aantoont dat dat niet zal lukken en tot wereldwijde ellende zal leiden. Advies van een lezer van Welingelichtekringen.nl: bezoek ook: Trendsresearch (zie link) over dit onderwerp.