Dieseltekort dreigt in Nederland

Economie
zondag, 23 oktober 2022 om 17:58
anp 446780238
Het ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK) van Rob Jetten werkt aan een plan om schaarse diesel eerlijk te verdelen. Verwacht wordt dat die schaarste ontstaat als op 5 december de Europese boycot van Russische olie ingaat, schrijft het FD.
In het crisisplan komen onder andere maatregelen te staan over hoe de olie in geval van schaarste wordt verdeeld.
Op 5 december gaat een Europese ban op de import van Russische ruwe olie in, gevolgd door een boycot van Russische olieproducten, zoals diesel, begin volgend jaar. Niemand weet wat de gevolgen zullen zijn, schrijft het FD. Als de toevoer van Russische olie helemaal stopt, kan een situatie ontstaan met tekorten aan diesel voor de binnenvaart, landbouw en weg- en waterbouw.
‘De import van Russische olie is wel afgenomen, maar nog steeds aanzienlijk’, zegt Erik Klooster, directeur van Vemobin, de branchevereniging van raffinaderijen tegen de krant. ‘Het grote spel dat nu wordt gespeeld op de handelsafdelingen van oliebedrijven is om overal en nergens olie vandaan te halen’
En dus stroomt er nu nog steeds elke dag Russische olie naar Europa. ‘Stilte voor de storm’, zegt Lucia van Geuns, energieanalist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.
Bron(nen): FD