DNB: economie groeit sneller dan ooit sinds de crisis

Economie
door anp
maandag, 12 juni 2017 om 13:03
dnb positiever over economische groei1497266405
De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting het sterkst in tien jaar. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) gaat het de goede kant op, al wees de centrale bank bij zijn nieuwste ramingen maandag nog wel op de beperkte stijging van de lonen.
,,Eigenlijk kun je niet eens meer van herstel spreken. Het is een gezonde economische ontwikkeling die we voor de komende jaren voor ons zien'', zo stelde DNB-directeur Job Swank.
In de prognoses wordt voor 2017 nu een plus van 2,5 procent voorzien, en die blijft in de twee jaar daarna aardig op niveau met respectievelijk 2,1 en 1,9 procent. Daarmee is DNB iets positiever geworden dan een half jaar geleden, toen nog werd uitgegaan van 2,3 procent voor 2017 en 1,7 procent voor 2018.
Gezonde buffer
Nederland dankt dit vooral aan de aantrekkende wereldhandel. Ook het begrotingsoverschot van de overheid loopt geleidelijk op, tot een ,,gezonde buffer'' van 1,1 procent van het bruto binnenlands product in 2019. De werkloosheid zakt waarschijnlijk naar gemiddeld 4,4 procent in datzelfde jaar.
Toch blijven de loonstijgingen voorlopig nog bescheiden. Dit komt volgens DNB omdat er naast werklozen ook nog veel mensen zijn die best willen werken, maar hun zoektocht naar een baan hadden opgegeven. Verder zijn er veel mensen die graag meer uren willen draaien, wat ervoor zorgt dat bedrijven hun lonen voorlopig niet heel sterk hoeven op te schroeven om extra mankracht te vinden.
Loonstijging
DNB vindt al langer dat werknemers beter beloond zouden moeten worden. Om dat proces te helpen zou in Den Haag best wat meer gedaan mogen worden om vaste banen aantrekkelijker te maken, aldus Swank. Meer loonstijging zou ook de inflatie wat kunnen aanjagen. Die bedraagt dit jaar waarschijnlijk 1,1 procent, wat nog ver verwijderd is van het niveau dat de Europese Centrale Bank (ECB) nastreeft.
Swank waarschuwde verder voor het risico van een handelsoorlog, als de Amerikaanse president Donald Trump daadwerkelijk invoertarieven en uitvoersubsidies zou gaan verhogen. Van zijn plannen is tot nu toe nog niet veel terechtgekomen, maar als dat zou gebeuren dan is dat niet goed voor Nederland. En wanneer Europa dan met tegenmaatregelen komt tegen de VS dan zou dit helemaal slecht zijn, zo blijkt uit doorrekeningen van DNB.