Economen verdeeld over aanpak recessie en torenhoge inflatie

Economie
maandag, 31 oktober 2022 om 6:34
artworks 000047258420 pjuizk t500x500
Hoe erg is het dat de inflatie boven de 10 procent is? En wat moeten we er tegen doen? Daarover zijn economen zeer verdeeld, schrijft het FD.
De normale manier om inflatie te bestrijden is het verhogen van de rente. Dat heeft de ECB dan ook al gedaan. Maar gevolg van hogere rente is minder economische activiteit. Als geld lenen duurder is willen bedrijven minder investeren en zo koelt de economie dan af.
Maar volgens het ene kamp van economen staat de economie al op het punt om in een recessie te belanden. Teveel verhoging van de rente kan die recessie onnodig diep maken.
Het andere kamp vreest dat als de inflatie niet snel de kop wordt ingedrukt de gevolgen niet te overzien zijn. De economie kan in een spiraal van hogere prijzen en hogere lonen terecht komen. De vorige keer dat dat gebeurde - in de jaren zeventig van de vorige eeuw - volgde een lange en diepe recessie, met hoge werkloosheid.
Maandag maakt het Europese statistiekbureau Eurostat bekend waar de inflatie in de eurozone op uitkwam in oktober, vergeleken met een jaar geleden. Ook het Nederlandse cijfer wordt dan bekend. De voortekenen voorspellen weinig goeds.
Bron(nen): FD