Er dreigt een gastekort: "Op de markten heerst blinde paniek"

Economie
woensdag, 06 oktober 2021 om 19:14
anp 436015854
Er is nog geen tekort aan gas, maar experts beginnen zich wel serieus zorgen te maken, schrijft RTL Nieuws. Ondertussen blijven de gasprijzen maar stijgen.
Inmiddels kost een megawattuur 130 euro, tien keer zoveel als een jaar geleden. "Op de markten heerst nu blinde paniek", zegt Hans van Cleef, energiedeskundige van ABN Amro, tegen RTL. Reden is dat er echt een mogelijkheid is dat huishoudens en bedrijven straks niet meer van voldoende gas kunnen worden voorzien.
Dat is nu nog niet het geval, maar als er een extreem strenge winter komt, kan dat wel gebeuren. Vooral een probleem voor grootverbruikers, huishoudens hoeven zich niet direct zorgen te maken, omdat we altijd het gas uit Groningen nog hebben. Van Cleef: "Mochten er echt tekorten zijn, dan verhogen we de productie uit Groningen."
Maar voor bedrijven wordt het onbetaalbaar, zegt Jilles van den Beukel, energie-expert bij het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS). "Niet dat alles dan platgaat, maar industrieën moeten dan gedwongen afschakelen. Wat je nu ziet, is een voorloper daarvan."
Vroeger zouden we door het Groninger gas nooit zo in de problemen zijn gekomen. Volgens de experts is er niet goed nagedacht over de consequenties van het dichtdraaien van de gaskraan. Nu kunnen we alleen maar hopen dat de winter niet al te streng wordt.
Bron(nen): RTL Nieuws