FD: Eurocrisis doet de banken kraken

Economie
dinsdag, 13 september 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Over de banken schrijft het FD vanochtend het volgende: "BNP Paribas en Société Générale gingen meer dan 10% omlaag na een weekend vol verwarrende berichten over de euro. Vooral de uitspraak van de Duitse minister Philipp Rösler (economie) dat hij een faillissement van Griekenland niet wil uitsluiten, hakte erin. Aandelen van vooral banken gingen gisteren fors onderuit door groeiende onzekerheid over de toekomst van de euro. Bankiers en analisten vragen de Europese politici om snelle actie teneinde te voorkomen dat de zaak verder uit de hand loopt. Volgens Bert Bruggink, bestuurslid van Rabobank met risicobeheer in de portefeuille, is er nu een nieuwe fase bereikt. ‘De vraag of Griekenland failliet gaat, is nu voorbij. De vraag is alleen nog wanneer.’
Franse banken hebben relatief grote posities in dat land en dat feit leidde tot een kettingreactie. Andere banken willen geen geld meer lenen aan de Fransen. Er dreigt een afwaardering van deze banken door kredietbeoordelaar Moody’s en daardoor gingen ze het hardst onderuit op de beurs.
De bank waarover de meeste onzekerheid heerst, Société Générale, kondigde gisteren de verkoop van activiteiten aan om het kapitaal te versterken. Topman Frédéric Oudéa zei sussend dat staatssteun niet aan de orde is.
De aanhoudende onzekerheid over hoe Europese leiders het probleem met de euro gaan oplossen, vergroot de crisis volgens bankiers. Volgens Bruggink hebben ‘politici de sleutel in handen voor deze crisis’. Zij moeten het eens worden over de aanpak. Beleidsmakers zaaiden gisteren echter alleen maar meer verwarring."