Huizenmarkt op slot, heel weinig nieuwe hypotheken

Economie
woensdag, 06 oktober 2021 om 6:18
anp 438470385
Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een huis is het afgelopen kwartaal sterk gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker. „Deze opvallende daling wijst erop dat de woningmarkt op slot zit”, luidt de conclusie. De gemiddelde hypotheek is opgelopen naar € 324.000.
Volgens de hypotheekadviseur ligt het aantal afgesloten hypotheken nagenoeg gelijk, maar dat komt vooral doordat er meer leningen bestemd zijn voor de verbouwing van een woning of voor het oversluiten van een krediet.
Volgens De Hypotheker maken de nieuwe cijfers duidelijk dat de hypotheekmarkt "op slot" zit. Iets meer dan de helft van alle hypotheekaanvragen betreft de aankoop van een woning. Het aantal hypotheektransacties voor de aankoop van een woning bevindt zich daarmee volgens de adviseur op een dieptepunt. Veel woningkopers staken hun zoektocht en gaan op zoek naar haalbare alternatieven.
Volgens De Hypotheker valt met name de daling van het aantal hypotheken voor de aankoop van een woning in provincies buiten de randstad zoals Groningen, Friesland en Drenthe op. In Gelderland was de afname met 27 procent het sterkst.