Koffiekartel ontdekt

Economie
door Admin
maandag, 21 december 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Duitsland is een joekel van een koffiekartel ontdekt. De drie grootste branderijen (Tchibo, Dallmayr en Melitta) hadden illegale prijsafspraken en samen verdeelden ze de buit. Heerlijk gewoon, zo'n kartel mag niet maar wie die de kans krijgt, doet het natuurlijk wel. Gewoon zorgen dat je eerst de kleine concurrenten kapot maakt, dat je met een paar groten overblijft en dan stiekem afspraken maken.
Nog maar 2 jaar geleden kregen de grote Nederlandse oliemaatschappijen een fikse boete van de EU voor hun zogenaamde asfaltkartel. Het belangrijkste bestanddeel voor asfalt is een olieproduct (bitumen), en Shell en consorten hadden samen bedacht dat die prijs best flink omhoog kon. En dan allemaal tegelijk. Asfalt wordt bijna alleen maar gekocht door Rijkswaterstaat voor de aanleg van wegen - door u zeg maar - en die werd dus gewoon getild, jaren achtereen. Toen kwam die boete maar dat gaf niks - de superwinst was allang geboekt en dezelfde oliemaatschappijen hebben vast veel meer kartels - dat kan niet missen.
Vandaag de koffie in Duitsland (boete 160 miljoen euro, afspraken bestonden sinds het jaar 2000), morgen weer iets anders in een ander land.
Behalve boetes wordt maar zelden een andere straf uitgedeeld. Kleine misdadigers lopen kans op gevangenisstraf voor hun vergrijpen, maar de mannen (met witte boorden) die kartelafspraken maken, overkomt hoegenaamd niets, want de boete is voor de baas.
Nog een reden waarom je maar beter hoog in de boom kunt zitten.
Bron(nen): Der Spiegel