Ministerie: bedrijven gaan fors inzetten op thuiswerken

Economie
door anp
woensdag, 14 juli 2021 om 8:16
ministerie bedrijven gaan fors inzetten op thuiswerken1626243614
Bedrijven blijven "fors inzetten" op thuiswerken, ook na de coronacrisis. Dat komt naar voren uit een enquête in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onder 1100 ondernemingen met meer dan honderd werknemers.
Uit het onderzoek blijkt dat 41 procent van de ondervraagde werkgevers volgend jaar met voorrang wil investeren in thuiswerken en 40 procent wil de arbeidsomstandigheden om thuis te werken verbeteren. Een kwart zet nadrukkelijk in op invoering van flexibele werktijden.
Ook willen bedrijven investeren in het verduurzamen van woon-werkverkeer. Een derde van de ondernemers wil volgend jaar geld steken in laadpalen bij het werk en de aanschaf van elektrische auto's voor dienstreizen.
Minder files
Het ministerie is tevreden met de uitkomsten omdat door thuiswerken het aantal files en de CO2-uitstoot wordt verminderd. Eerder berekende het ministerie dat 8 procent minder verkeer in de spits de helft van de files scheelt.
Uit een recente ledenenquête van werkgeversvereniging AWVN bleek echter ook dat ondernemers geen voorstander zijn van wetgeving om het recht op thuiswerken vast te leggen. Bedrijven willen dat via de ondernemingsraden en cao-onderhandelingen regelen.
Werknemers geven ook de voorkeur aan deels thuiswerken, het zogenoemde hybride werken. 70 procent kiest voor een combinatie tussen thuis en op locatie werken, bleek vorige maand uit een peiling van vakbond FNV.