Nederland bij EU-landen met duurste gas, elektra juist goedkoop

Economie
door anp
maandag, 31 oktober 2022 om 13:09
nederland bij eu landen met duurste gas elektra juist goedkoop1667218335
Nederland hoort bij de EU-landen waar de gasprijs in de eerste helft van dit jaar het hoogst was. Elektriciteit ging hier in die periode juist fors omlaag in prijs ten opzichte van een jaar eerder en onderging op Europees niveau juist de grootste daling, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. Dit kwam doordat de vorig jaar al aangekondigde steunmaatregelen van de overheid begin dit jaar van kracht werden.
De gasprijs lag tot en met juni 34 procent hoger dan een jaar eerder, op bijna 13 euro per kilowattuur. Alleen in Zweden (22 euro) en Denemarken (16 euro) was gas duurder. Sinds de oorlog in Oekraïne ging de prijs snel omhoog. Alleen in Hongarije werd gas op jaarbasis iets goedkoper door het reguleren van de prijzen door de overheid.
Vorig jaar kondigde het toenmalig demissionaire kabinet aan huishoudens te gaan compenseren vanwege de al snel stijgende energierekening. Door een korting op de energiebelasting en het verlagen van de elektriciteitstarieven daalde de prijs van elektriciteit hier volgens Eurostat met ruim de helft tot het laagste niveau van de Europese Unie. In slechts vier andere EU-landen werd elektriciteit in de eerste helft van dit jaar goedkoper.
Sinds 1 juli geldt in Nederland verder een lager btw-tarief op energie van 9 procent in plaats van 21 procent. Begin volgend jaar gaat het prijsplafond op gas en elektriciteit in. In november en december krijgen huishoudens al een korting op het maandbedrag.