Nieuw: de bankbelasting

Economie
door Admin
woensdag, 13 januari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het Witte Huis smeedt plannen voor een nieuwe bankbelasting. Het zou gaan om een soort fee voor grote banken om iets terug te betalen van de 120 miljard dollar die de kredietcrisis de Amerikaanse staat tot op heden heeft gekost. Niet slecht, beweert The New York Times, maar president Obama moet ook met een taks komen op de bonussen die bankiers zichzelf doteren. Beide nieuwe heffingen zijn dan een prima stimulans om banken en bankiers na te laten denken over hun bezigheden. En dat zou in de komende jaren weleens kunnen leiden tot wat voorzichtiger gedrag. Laten we intussen niet vergeten, zo schrijft de krant, dat de kosten nog veel hoger liggen dan genoemde 120 miljard. Dankzij deze bankencrisis zijn we in een malaise beland die ondermee zorgde voor (in de VS) meer dan 7 miljoen werklozen. En dat is nog lang niet alles.
De crisis kon ontstaan, omdat banken te groot werden en ook te grote risico's namen, op jacht naar geldelijk gewin. En daar is nu het vele publieke geld voor nodig om dat weer recht te trekken.
De VS lijkt derhalve rijp voor een dergelijke belasting en wie weet kan dit punt op de agenda van de G-20. Benieuwd hoe de Nederlandse regering hierop zal reageren, maar dat duurt misschien nog even. Omdat Wouter Bos zich bij voorkeur met hoofdzaken bezighoudt, is de minister nu ongetwijfeld druk met het rapport van de commissie-Davids. De kredietcrisis komt later wel.