Oekraïne: graanexport weer mogelijk via de Donau

Economie
door anp
woensdag, 13 juli 2022 om 3:02
oekraine graanexport weer mogelijk via de donau1657675457
Oekraïne meldt dat schepen ondanks de Russische blokkade van havens aan de Zwarte Zee weer door een belangrijke monding van de Donau varen. Dat voedt de hoop op een toename van de graanexport. "In de afgelopen vier dagen zijn zestien schepen door de riviermonding bij Bystre (dorp) gevaren", zei de plaatsvervangend minister van Infrastructuur, Joeri Vaskov. "We zijn van plan om dit tempo vast te houden."
De zestien schepen worden volgens Vaskov nu geladen met Oekraïens graan voor export naar buitenlandse markten. In het Roemeense Sulina-kanaal zouden meer meer dan negentig schepen wachten tot ook die met graan kunnen worden geladen. Er kunnen echter slechts vier schepen per dag de Sulina-route bereiken. Mocht dit aantal kunnen worden opgeschroefd tot acht schepen per dag, dan verwacht Oekraïne dat de maandelijkse export van graan met 500.000 ton kan toenemen.
Voor de Russische invasie vond volgens het ministerie van Infrastructuur ongeveer 80 procent van de Oekraïense export van landbouwproducten via zeehavens plaats. Nu is de export beperkt tot wat mogelijk is via Donau-havens, spoorwegen en autowegen richting het Westen.